Leiden Chess 2014 – 4e ronde: IM Cernousek (A) en Van Brussel (B) aan de leiding

We schieten alweer aardig op naar halverwege de achtste editie van het Leiden Chess Tournament als beide groepen nog één lijstaanvoerder hebben die de eerste vier ronden ongeschonden doorstaan heeft.

Voor Arthur Pijpers lag er de uitdaging de honderdprocentscore tegen IM Lukas Cernousek vast te houden. Arthur zet een Slavische verdediging op het bord en hij weet een zwarte toren op de vijfde rij te krijgen. Doch er staat een loper die de diagonaal a2-g8 onder controle heeft en die niet weg te krijgen is. De ondersteunende taken die deze loper uitvoert liggen aan de basis van stukwinst voor de Tsjech op de 31e zet, zonder compensatie voor de zwarte formatie.

In de partij tussen GM John van der Wiel en FM Marc Overeem komt er een Siciliaanse Najdorf op het bord. Nadat zwart met een dubbelpion en half open g-lijn op de koningsvleugel opgezadeld is, stuurt de witte formatie de witten-veldenloper erop uit om de bewegingsvrijheid van de zwarte stukken verder in te perken en op het gemak aan een matnet te kunnen bouwen. De partij is te bereiken via de link achter de uitslag.

Stijn Gieben diende voor de tweede maal te buigen: deze keer voor een Amerikaanse staatsburger. De enige streekderby in groep A werd gewonnen door Marijn den Hartog om geleidelijk naar de hogere borden te sluipen en vanavond in de vijfde ronde FM Stefan Lupor tegenover zich aan te treffen.

In groep B waren er opnieuw vier streekderby’s. Partijen tussen tegenstanders waarvan de kans groot is dat ze elkaar tijdens de gesloten persoonlijke kampioenschappen voor de Haagse Schaakbond opnieuw zullen treffen. De opwarmers in deze min of meer open persoonlijke kampioenschappen van de HSB werden stuk voor stuk gewonnen door de beheerders van de witte formaties. Waardoor Stefan Boeters prima zaken doet: hij staat nu vierde en zal vanavond op bord twee ongetwijfeld een nieuwe kraker op het bord presenteren in zijn partij tegen Michaël Bekker.

Ook Jelle Bulthuis wint gewoon weer, staat tweede en speelt in de vijfde ronde op bord 1 tegen Bert van Brussel. Een trouwe deelnemer van de Kennemer Open in Haarlem.

Aan het foto-album van Maaike Maaijveld zijn weer enkele foto’s toegevoegd en van Rolf Corstjens en René Weerts zijn er bijdragen in de vorm van partij-commentaar.

Uitslagen, indeling en scoretabellen op HSB-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.