Dames in actie!

Op Schaaksite is al te lezen dat afgelopen zondag een trainingssessie in Leiden plaatsvond. Helaas kon Lisa Schut hier niet bij zijn, maar zij is wel in het buitenland achter het schaakbord te vinden!

Recent speelde ze mee met het World Open in Virginia om te kunnen opwarmen voor de olympiade. Het toernooi was zwaar met dubbele rondes en veel jeugdspelers die deelnamen. Lisa kwam tot een score van 4 uit 8 met een TPR van 2305.

De foto is genomen door Miguel Vazquez

Daarnaast is Lisa ook actief geweest bij de Marshall Chess Club. Bij een klein maar sterk rapidtoernooi wist ze gedeeld eerste te worden samen met GM Paragua! Hieronder is een voorbeeld te vinden van een stelling die ze een andere dag op het bord kreeg.

Lisa is zwart en heeft een prettige stelling bereikt. Ze heeft als laatste zet …Lf5 gespeeld. Waarom is 1. Ph4 (met het idee f4) nu niet goed voor wit?

Iets anders waar de dames zich mee bezig houden is tactiek. Anne heeft bijvoorbeeld het boek Studies for practical players van Mark Dvoretsky en Oleg Pervakov erbij gepakt. Met behulp van studies kan het rekenen geoefend worden, wordt de creativiteit gestimuleerd, komen basis eindspelen naar voren en tot slot is het ook erg leuk om te doen! Deze keer was een hoofdstuk aan de beurt waarin twee thema’s gecombineerd worden. In dit geval zijn het de thema’s eeuwig schaak en schadelijk materiaal. Hieronder volgt een leuk voorbeeld uit het boek:

Komende zaterdag komen de dames nog een laatste keer bij elkaar voor ze samen naar Noorwegen vertrekken. Natuurlijk houden we alle lezers van Schaaksite weer op de hoogte, dus blijf ons volgen!

2 Comments

 1. Avatar
  Lucas juli 22, 2014

  In de oplossing van de laatste opgave brengt de volgende tekst mij in verwarring:

  Wit kiest niet voor 3. Dxf7+, aangezien zwart dan na 3… Kxf7 4. b6 gebruik kan maken van de koning op g8 door 4… Pd5 te spelen. Het zwarte paard kan dan met een venijnig schaakje op e7 toch nog de pion tegen houden met …Pc6.

  Ik vermoed dat daar had moeten staan:

  Wit kiest niet voor 3. Dxh6+, aangezien zwart dan na 3… Kxh6 4. b6 gebruik kan maken van de koning op g8 door 4… Pd5 te spelen. Het zwarte paard kan dan met een venijnig schaakje op e7 toch nog de pion tegen houden met …Pc6.

 2. Avatar
  Anne juli 23, 2014

  Lucas je hebt helemaal gelijk, bedankt voor de tip! Ondertussen is het aangepast. :)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.