Strategie en tactiek uit Noorwegen!

Schaakolympiades zijn altijd speciaal. Buiten de mooie omgeving, de Noorse gastvrijheid en het zien van bekende gezichten is de hele atmosfeer gewoon geweldig. Het is prachtig om zo veel spelers uit 180 verschillende landen te zien, waaronder de beste van de beste.

Het is mijn eerste keer in Tromsø (en tweede keer in Noorwegen), en ik heb het echt naar m’n zin. Tromsø is een schone en vredelievende plek. De mensen zijn vriendelijk en het eten is best lekker. De Noorse keuken lijkt enigszins op de Nederlandse, maar er is meer vis (met name zalm) en wild.

Het uitzicht op de haven, gelegen naast ons hotel.

Samen voor de openingsceremonie.

De team atmosfeer is top! Met elkaar trainen heeft ons als team dichter bij elkaar gebracht, wat tot nu toe alleen maar positief heeft bijgedragen, vind ik. Verder, zoals Bianca al heeft vermeld in de sfeerverslagen, is het analyseren van de partijen met Predrag heel nuttig. Hieronder zijn een paar diagrammen, kritieke momenten, met belangrijke ideeën.

Strategie

Allereerst, een paar ideeën die we hebben geleerd van onze coach gedurende de analyse.

Antonova- Haast

Het eerste idee is van de partij van Anne in de eerste ronde tegen Tajikistan. Anne ging hier door met 10…Lb7, wat een prima manier is om de partij voort te zetten, maar 10…e5 is een interessant alternatief! Zwart controleert het centrum. Belangrijk is dat 11. exd5 Pxd5 12. Pc4 niet werkt omdat zwart 12…Lg4 heeft.

De volgende stelling komt uit mijn eigen partij, tegen Griekenland! Na een serie mindere zetten gaf ik mijn voorsprong weg en kreeg ik de volgende stelling.

Pavlidou- Schut

In de partij speelde ik 20…e6 waardoor ik wit toestond het initiatief over te nemen met 21.c4! Maar met de solide zet 20…Lc8 had ik een gelijke stelling gekregen aangezien zwart door kan gaan met e6 (valt h4 aan) en Lb7. Helaas ging ik door met een vrij slechte verdediging waardoor mijn tegenstander het punt snel kon bemachtigen! Een verschrikkelijke partij, maar gelukkig scoorden mijn teamgenoten genoeg punten om te winnen!

De volgende stelling komt uit Pengs partij tegen Tajikistan.

Peng- Nasriddinzoda

Peng ging hier door met 11.h3, met het idee g4 en Pg3. Alhoewel dat een interessant idee is, was of 11.b4 en doordrukken op de damevleugel of e4 gevolgd door Le3 een beter plan.

Maar het analyseren van elkaars partijen geeft ook ruimte om van elkaar te leren. De volgende stelling is van Pengs partij tegen Griekenland.

Botsari- Peng

Peng had zojuist haar opponent getruct en zo twee pionnen gewonnen om in dit toreneindspel te belanden. Hoewel dit gewonnen is voor zwart is het zo simpel nog niet! Peng liet haar eindspeltechniek zien: 57… Th4! Een belangrijke zet, anders kan wit problemen creëren met g6+. 58. g6+ Ke6 59. Te2+ Kf5 60. Te7 Txh5 61. Txg7

Zwart heeft de volgende stelling bereikt. Peng ging door met 61…b4! Zwart houdt de koning van wit op de tweede rij, en limiteert daarmee de activiteit van de koning. Ook kan wit de pion van c5 niet oppikken sinds de zwarte toren op de 5e rij staat, zodat Kxg6 mogelijk is. De partij ging door: 62. Tg8 Tg5 63. Kc2 Tg2+ 64. Kb1

Nu kan zwart op g6 nemen, want het maakt niet uit of wit c5 oppakt omdat de zwarte koning naar d3 kan lopen. De partij ging door: 64… Txg6 65. Tc8 Tg4! Belangrijk- laat de koning naar c3 lopen zonder dat wit b4 oppakt. 66. Txc5+ Ke4 67. Tb5 Ke3 69 Kc2 Tf4 69. Tb6 f5 70. Te6+ Te4 71. Th6 f4 72. Kd1 Kd3 73. Th3+ Te3 74. Th4 Ke4 75. Kc2 Te2+ 76. Kc1 Ke3 77. Th8 f3 78. Kd1 Td2+ 79. Kc1 Tg2 80. Th1 f2 0-1

De volgende stelling is van Anne haar partij tegen Griekenland. Anne overspeelde haar tegenstander helemaal en kreeg de volgende stelling:

Haast – Tsolakidou

Hier zette ze door met 25. Ta6 Db7 26. Tc6! Een prachtig offer. Als zwart op c6 neemt, slaat wit terug met de d-pion. De twee vrijpionnen samen met de controle over de witte velden (waardoor Pd5 mogelijk is) leiden naar een makkelijke winst voor wit. Als zwart niet op c6 neemt, kan wit doorzetten met Pc4, zodat de druk op d6 wordt opgevoerd.

Tactiek: simpel, maar effectief

Nu een kleine test voor de lezers! Hoewel strategie een belangrijk onderdeel is van schaken, zijn tactische problemen vaak cruciaal voor het afmaken van de partij. De volgende stellingen kwamen in onze partijen voor – kun je de beste voortzetting vinden? Probeer om tot het eind door te rekenen.

Lanchava- Makropoulu

Kijk niet alleen naar de eerste twee zetten, reken dieper door!

Lanchava- Kaliadzich

Zwart speelde hier net de onfortuinlijke zet 36… Lf4 – hoe strafte Tea haar tegenstander af?

Haast – Tsolakidou

De partij ging door met 34…Tb8, maar wat gebeurt er als zwart gewoon op d5 neemt?

Botsari- Peng

Peng heeft tot aan deze stelling hard moeten vechten om overeind te blijven. Nu is het aan haar om in deze stelling toe te slaan.

Nevioselaya – Muhren De Jong

Bianca ging hier door met 36…Lxg2, waarop wit reageerde met 37.Dxe1. Bianca won de partij daarna gemakkelijk door haar sterke techniek. Maar gedurende de partij zat ze te twijfelen over 36…Te3+. Was dat een makkelijkere winst geweest?

Schut- Ilhom

Lisa had een geslaagde opening en kreeg hier de kans om het af te maken. Zien jullie hoe?

Met dank aan Ardin Bosboom voor het vertalen van dit verslag!

4 Comments

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.