PK HSB: editie 2014 is begonnen en telt 62 deelnemers

Het Persoonlijk Kampioenschap van de Haagse Schaakbond is weer begonnen. Verdeeld over twee groepen hebben zich 62 deelnemers bij Woonzorgcentrum De Mantel gemeld om weer garant te staan voor felle strijden op het schaakbord: 27 deelnemers in groep A en 35 deelnemers in groep B. Met de Japanse Kanako Kinoshita van Schaakhuis en Monique Keuzenkamp van sv Raadsheer-Corbulo zijn er twee dames in het toernooi.

Titelverdediger Ted Barendse van DSC Delft is van de partij om aan de slag te gaan met de mooie uitdaging de titel te prolongeren: er staan drie deelnemers op de lijst met een hogere rating dan Ted, waaronder Gert Legemaat van DSC Delft, de kampioen van 2008. Terwijl ook vijf schakers met een rating van boven de 2000 hem van prima tegenstand zullen kunnen voorzien.

Een andere oud-kampioen van de Haagse Schaakbond is Cees Dommisse van sg Discendo Discimus. Hij veroverde de titel in 1997 en confronteerde André van der Weijde met het feit dat hij het schaken niet verleerd is.

Ted mag vol aan de bak tegen Westlander Leo Duijvesteijn, maar weet na een lange, geduldige en boeiende strijd het volle punt binnen te halen. Op de overige topborden zijn er een variatie aan boeiende schaakthema’s te zien, waarbij de ratingfavoriet uiteindelijk de winst opeist.

Timo Bottema van Bobby Fischer Wassenaar lijkt hetzelfde te doen in zijn partij tegen Joost Scholten van sv Raadsheer-Corbulo, doch een potentiele mataanval is toch niet zomaar even uit te voeren. Joost krijgt het initiatief, beperkt de bewegingsvrijheid van de zwarte koning en dwingt kwaliteitswinst af. Timo heeft dan nog weinig tijd om zijn kansen te leggen op een kleine tegenkans en feliciteert Joost met zijn overwinning.

Even verderop op bord 8 is er nog een verrassing in groep A: Frank van den Bos van sg Rijswijk houdt kersvers clubgenoot Peter Monté op remise. Voor Zoetermeerder Ed Eveleens zat een remise er ook in als resultaat, maar hij hoort het aanbod van Nieuwtjes Vernietiger Derk Dekker niet, speelt door en houdt zijn stelling niet overeind.

In groep B zijn er twee verrassingen te noteren: op het derde bord speelt Justus van Klaveren van Schaakcombinatie HTV een zinderende strijd tegen Douwe Pietersma van WSC en krijgt een eindspel van Toren met Loper tegen Toren met twee pionnen, waarmee hij remise afdwingt. Op basis van Justus’ prestaties tijdens het Open Kampioenschap van SHTV en tijdens Schaken aan de Kust misschien eigenlijk geen verrassend resultaat.

Jan Zonneveld plukt de vruchten van de hele zomer doorschaken en legt Edo Nitzsche het vuur aan de schenen, om na een avondje schaken de vrede te tekenen. Op de andere twaalf borden wordt de partij door de ratinghogere gewonnen. Dat gebeurt middels vlotte overwinningen tot en met lange, meeslepende partijen voordat het punt binnengehaald wordt.

Op de site van de Haagse Schaakbond is een grafische weergave van de score van de deelnemers te zien, een tabelletje met link naar uitslagen, stand en indeling en een overzicht met spelersinformatie, zodat een overzicht per schaker vlot op het scherm getoverd kan worden.

Informatie op de hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.