Lezing/training Tea Lanchava

Op donderdag 9 oktober geeft Internationaal Meester Tea Lanchava een lezing/ schaaktraining in Het Streeperkruis te Landgraaf. Deze begint om 20.00 uur. Dit evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. Vooraf inschrijven is gewenst i.v.m. het inrichten van de zaal, maar niet verplicht. De organisatie is in handen van Schaakvereniging Schaesberg, in samenwerking met de KNSB en de Limburgse Schaakbond.

Tea Lanchava is de enige vrouwelijke Internationaal Meester van Nederland. In 2012 werd ze zelfs Nederlands kampioen bij de dames. Tea is al 19 jaar een vast lid van het damesteam dat Nederland vertegenwoordigt bij landenwedstrijden. In augustus maakte ze nog deel uit van het Nederlands damesteam dat bij de Olympiade in het Noorse Tromsø gedeeld 10e werd van in totaal 136 landenteams.

Tea werd in 1974 geboren in Georgië, dat destijds nog tot de Sovjet-Unie behoorde. Al op jonge leeftijd werd haar talent herkend en ze begon intensief te trainen. Ze werd wereldkampioene bij de meisjes tot 14 jaar en twee jaar later bij de meisjes tot 16 jaar. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie gooide roet in het eten. Het leven als schaakster in het onafhankelijke Georgië werd moeilijk en Tea besloot naar het westen te komen. De bedoeling was naar Duitsland te gaan, maar haar toenmalige partner haalde haar in 1995 over naar zijn geboorteland, Nederland, te komen. Sindsdien maakt ze onafgebroken deel uit van de Nederlandse damestop en werd in 2006 tweede bij het Europees kampioenschap.

In Nederland is het moeilijk om van schaken te leven. Tien jaar geleden koos Tea voor een tweede carrière. Ze voltooide twee financiële opleidingen en kreeg een baan in de financiële sector. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf, TLCS, dat bedrijven adviseert die zaken willen doen met Oost-Europa en Azië.

De locatie van de lezing is Het Streeperkruis, Streeperstraat 66 te Landgraaf. Voor aanmelding of meer informatie kan contact worden opgenomen met Schaakvereniging Schaesberg via dit .

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.