Wie weet het jaartal?

Op deze site vond ik een bericht van Johan Hut betreffende een foto van het Ritmeester schaaktoernooi. Daarop heb ik gereageerd met onderstaand bericht, maar tot nu toe geen enkele reactie ontvangen. Wie helpt mij verder? Reacties mogen rechtstreeks naar:

Bij het doorzoeken van spullen van mijn, al lang geleden overleden, ouders, kwam ik deze foto ook tegen. Mijn vader (overleden in 1980) was, evenals mijn broer, een zeer actief lid van de Ritmeester schaakvereniging. Om meer gegevens omtrent deze foto te zoeken stuitte ik op deze site. Ik had al wel een aantal namen kunnen achterhalen. Deze werden door jullie forum bevestigd.

Blijven bij mij nog wat vragen:

 • Van welk jaar is de foto? (ik vond ook een oorkonde van de 1e prijs in de 3e klasse van het Ritmeester Toernooi uit 1960)
 • Was het jaarlijks Ritmeester Toernooi echt een gerenommeerd toernooi?
 • Werden deze meesters en grootmeesters uitgenodigd vanwege een jubileumtoernooi?
 • Heeft de foto iets te maken met het onderstaande?

Op de site van de schaakclub Utrecht staat vermeld dat Van Scheltinga een partij speelde tegen Orbaan in een vierkamp in 1954 in de kantine van de Ritmeester.

Ik begrijp dat Johan Hut een artikel gaat schrijven of inmiddels heeft geschreven. Ik hoop dat jullie mij van meer gegevens kunnen voorzien. Zelf ben ik geen schaker maar vind dit soort onderzoekjes wel leuk in het kader van de familiegeschiedenis.

Vriendelijke groet,

Ferry

4 Comments

 1. Avatar
  Johan Hut september 30, 2014

  Ja, ik heb het te lang laten liggen en nu moet ik even zoeken waar het overzicht ligt dat ik gemaakt had. Dat wordt minstens volgende week. Daarom nu even in het kort.

  Het Ritmeestertoernooi werd gespeeld van 1949 tot, ik dacht, 1959. Ik kan er een jaar naast zitten. De deelnemers van 1949 (dat waren er 44) kwamen vooral uit Veenendaal en omgeving. Vervolgens werd het ieder jaar groter en ook sterker bezet. De foto is uit maart 1954, toen de hoofdgroepen twee sterke vierkampen waren. Meestal was de hoofdgroep een vierkamp of een zeskamp, met zeker vanaf 1954 altijd landelijke topspelers.

  Het was een toernooi van een paar dagen en in zijn soort in de jaren vijftig zeker een belangrijk toernooi in Nederland.

  Jouw reactie had ik niet gezien. Op onze site krijg je namelijk geen seintje als er een reactie bijgekomen is (zoals bijvoorbeeld op Facebook), dus ik moet zelf af en toe weer kijken. Maar ik denk dat ik je vragen wel heb beantwoord. Volgens mij was 1954 het sterkst bezet, maar was daar geen speciale reden voor. Het was immers het zesde toernooi, geen jubileum.

 2. Avatar
  Johan Hut september 30, 2014

  O ja, je bent geen schaker, dus voor de duidelijkheid: bij schaken verstaan we onder een vierkamp een toernooi met vier deelnemers, die (in dit geval) elk één partij tegen elkaar spelen. Het duurt dus drie ronden. Of dat drie dagen was, weet ik niet. Het kan bijvoorbeeld ook zaterdagmiddag – zaterdagavond – zondagmiddag.

 3. Avatar
  Lucas september 30, 2014

  Ik heb nog even gekeken in Chessbase. Maar er is geen enkele partij te vinden onder de toernooinaam "Ritmeester…"

 4. Avatar
  ferry meulenbroek september 30, 2014

  Het tournooi is zeker in 1960 ook nog gespeeld. Ik heb daar, zoals ik al eerder liet weten, een oorkonde van. Het werd in dat jaar gespeeld op 1, 8 en 9 april. Ik was op dat moment 9 jaar en kan me de tournooien goed herrinneren vanwege de pijn in mijn tranende ogen. Er werd in die kantine namelijk stevig gerookt!! Hoe kan het ook anders op een sigarenfabriek. Op de oorkonde valt me op dat het jaartal met de hand is ingevuld c.q. aangevuld door 195. Men heeft van de 5 een 6 gemaakt en een 0 togevoegd.

  De oorkonden waren dus in oplage besteld en bedoeld voor de jaren 50. Omdat het tournooi in de jaren 60 niet meer werd gespeeld heeft men geen nieuwe laten drukken. Wat me verder opvalt is de spelling van nl; tournooi met OU. Dat mijn vader een actief lid was blijkt uit het feit dat hij naast mede-oprichter ook geruime tijd voorzitter was van de schaakvereniging. Mijn broer gaf de laatste jaren dat hij leefde schaakles aan de jeugd. Verder heeft, hoewel ik geen schaker ben, deze "sport" wel mijn interesse.

  Ik denk van huis uit meegekregen…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.