Promotieklasse – 1e ronde: Botwinnik overtuigend uit de startblokken

Weeknummer 40 staat voor de Haagse Schaakbond in het teken van de eerste ronde in de competitie van de Promotieklasse voor het seizoen 2014-2015. Met het in april afgesloten seizoen hebben we afscheid genomen van het vlaggenschip van Schaakcombinatie HTV, sv Bobby Fischer Wassenaar en sv Raadshaar-Corbulo. De formatie van de Bosbeskapel is als kampioen gepromoveerd naar de 3e klasse F van de KNSB-competitie, waar het eerste matchpunt in de knip is. De teams uit Wassenaar en Leidschendam-Voorburg spelen het nieuwe seizoen in de 1e klasse en zullen zich ongetwijfeld mengen in de strijd om het kampioenschap.

Nieuw in de promotieklasse zijn Het Vierde van de Delftse Schaakclub, Het Tweede van Schaakcombinatie HTV en Het Vijfde van de Delftse Schaakclub. Zaten we een heel seizoen zonder Delftse ploeg, dit seizoen is geopend met een echte clubderby tussen de uit de KNSB-competitie gedegradeerde DSC 4 en DSC 5, kampioen van de 1e klasse B van het afgelopen seizoen. Op de site van de Delftse Schaakclub wordt van een spannende wedstrijd geschreven.

Ondertussen beleefden de Zoetermeerders veel plezier aan hun uitstapje naar Naaldwijk, waar de stellingen van de Westlanders als ruïnes achtergelaten werden. Timon van Dijk heeft erover geschreven.

Botwinnik – Schaakcombinatie HTV 2

Het vlaggenschip van Botwinnik sloot het afgelopen seizoen af met een tweede plaats in de Promotieklasse, met evenveel matchpunten als kampioen Schaakcombinatie HTV en met 3½ bordpunten minder. Met een gelijkspel tegen SHTV in de slotronde was de ploeg dichtbij promotie naar de KNSB-competitie. Met deze achtergrondinformatie mag Botwinnik als een van de favoriete ploegen bestempeld worden, die aanspraak willen maken op het kampioenschap.

De openingswedstrijd van het nieuwe seizoen is tegen de beste reserves van SHTV, die zich na een jaartje 1e klasse A weer terug in de Promotieklasse gespeeld hebben. De uitslag doet het niet vermoeden, maar het werd een boeiende schaakavond, waarbij slechts twee partijen de twee uur niet zouden volmaken. De overige zes partijen haalden klokslag elf uur.

Wedstrijdleider Thomas van Beekum verzorgt de introduktie van de wedstrijd en laat de klokken op tijd lopen, voor hij in zijn boek kan duiken. Het lezen van ‘Schatten van Afrika’ wordt onderbroken door preventieve controle van verloop van de partijen gedurende de avond en met meer aandacht in de periode van tijdnood, zonder dat er noemenswaardige problemen zich voordoen.

Zowel Karl Baak als Jan Willem Duijzer schrijven prima lezenswaardige verslagen over deze wedstrijd.

RSC-Belgisch Park is deze eerste ronde vrij en zal op 3 november voor het eerst in aktie komen, als WSC 2 de reis naar de Ichtuskerk in Scheveningen maakt.

Verslagenbundel en uitslagen op hsb-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.