Avond met Tea Lanchava in Landgraaf

Op 9 oktober gaf IM Tea Lanchava een lezing/training bij SV Schaesberg in Landgraaf. De avond was gratis toegankelijk voor iedereen. De avond trok veel publiek, tegen de 80 personen. Er was zelfs iemand helemaal uit Zaandijk naar Limburg gekomen.

Tea begon de avond met anekdotes over haar jeugd in Georgië. Ze leerde op haar 5e schaken en werd op haar 12e ontdekt als groot talent door wereldkampioene Nona Gaprindasjvili. Al snel werd ze tot tweemaal toe wereldkampioene bij de meisjes en verwierf daarmee een heldenstatus in Georgië. Als 13-jarige had ze al hetzelfde salaris als haar leraren op school en had haar familie de beschikking over een vierkamerappartement in de Georgische hoofdstad Tblisi. Als lid van het nationale team van de Sovjet-Unie nam ze deel aan toernooien en trainingskampen met o.a. de latere wereldkampioen Grootmeester Vladimir Kramnik.

Na de val van de Sovjet-Unie kwam ze naar Nederland en was verbaasd over hoe het er in Nederland aan toeging in het schaken. Geen schaakclubs die de hele dag open waren, maar slechts één clubavond per week. "Hoe kun je nou goed worden met één keer per week trainen". In Nederland was het moeilijk om van schaken te leven, veel spelen en lang rijden voor een schamele beloning. Dat ging haar steeds meer tegenstaan. Toen ze in 2004 een baan kreeg aangeboden in de financiële wereld hapte ze meteen toe en ging scholing volgen. Ze heeft inmiddels haar eigen bedrijf TLCS-Advisors. Ze bleef echter spelen en behaalde nog mooie successen. In 2006 werd ze tweede op het Europees kampioenschap en in 2012 werd ze Nederlands kampioen bij de vrouwen.

Na de verhalen over haar schaakcarrière vertelde Tea over de rol van motivatie en fantasie in het schaken. De verhalen werden uitgebreid toegelicht met voorbeeldstellingen en fragmenten uit haar eigen partijen. De vele deelnemers, in leeftijd variërend van 15 tot 90 jaar, konden hier actief aan meedoen. Pas tegen half twaalf werd de avond afgesloten.

Volgende maand is Tea weer actief in Limburg. Van 7 tot en met 9 november neemt ze deel aan de Victor Schaakvierkampen in Heerlen. Ze speelt dan in de Euregiogroep samen met IM Christian Braun uit Duitsland, FM Ivo Wantola en FM Roel Hamblok uit België.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.