Dimitrios Loutragotis wint 33e Jeugdschaaktoernooi Bennekom

BENNEKOM _ Hij oogt klein, maar zijn schaakdaden zijn al heel groot. Hij is Dimitrios Loutragotis, het 14-jarige Griekse talent uit Westerbeek. Dimitrios won maandag sterk het 33e Jeugdschaaktoernooi van BSV Bennekom. Alleen aan broer Paris en aan Anna Martinez uit Wageningen stond hij remise toe. De overige zeven partijen leverde de speler van Het Kasteel uit Wijchen winst op.

Dimitrios Loutragotis bezig aan zijn laatste partij in Bennekom

Complimenten waren er na afloop van het 33e Jeugdschaaktoernooi voor de organisatie, bevolkt door onder andere Paul Constant, Jan Wouters, Harry Verhoef en Hotze Tette Hofstra. En in hun kielzog tal van andere medewerkers van BSV Bennekom. Zij leidde samen alles in goede banen. En al mopperde traditioneel hier en daar een ouder, het compliment is terecht. Echter, maakten de dit keer liefst 116 deelnemers (vijf meer dan in 2013) er van groot naar klein vooral zelf een waar schaakfeest van.

Zegekar

Daverde vorig jaar Rembrandt Bruil van de Toren Arnhem letterlijk door de hoofdgroep, dit keer was dat Dimitrios Loutragotis. Zijn jeugdrating is 1804. Hij was de hoogste in ‘rang’. En zonder dralen werd met broer Paris (jeugdrating 1555), na de tweede ronde iedereen aan de zegekar gebonden. In die ronde viel de onderlinge remise. Enige concurrent was nog Willeke Knottnerus (rating 1356) van De Toren Arnhem. Zij ontmoette in de derde ronde eerst Paris en een ronde later Dimitrios. En dat betekende twee keer een nul en was dus teveel van het kwade.

Dimitrios, die twee jaar terug ook deel nam in Bennekom, blies pas in de negende en slotronde wat stoom af. Met Anna Martinez, die ook voor De Toren speelt, werd remise overeengekomen. En dat kon ook, omdat Paris in de zevende ronde wat verrassend had verloren van Lucas Schadler uit Leiden. De toernooiwinst kwam door de remise niet in gevaar. Willeke Knottnerus werd achter het geweld van de broers knap derde. Zij verloor nog van de Leidenaar en werd met zes punten op afstand derde. Lucas scoorde een punt minder en eindigde als vierde.

Meesterklasse

Voor Dimitrios is winnen heel gewoon. Hij won onder meer in Ede het Tinnen Soldaatjeugdtoernooi van De Cirkel, zegevierde in het open Noord-Limburgs Rapidkampioenschap en werd jeugdkampioen van de OSBO in categorie C. In het NK kwam Dimitrios in mei van dit jaar niet verder dan een tiende plaats met 5 punten. Overigens was de remise tegen Paris in Bennekom een vredelievende daad. ,,Ik stond gewonnen, maar soms wint Paris’’, bekende hij na afloop. ,,Ja, ik ben de beste’’, voegt hij daar zelfverzekerd aan toe. ,,Ik wil een goede schaker worden en ik denk dat ik de meesterklasse kan bereiken. Daar ga ik voor’’, weet Dimitrios, die wordt getraind door Jeroen Bos uit Den Bosch.

Paris Loutragotis verloor één keer en werd tweede in Bennekom

Uiteraard waren er meer succesjes. Ook regionaal. Niet echt voor Ruben de Vries van De Cirkel. Hij scoorde in groep A slechts twee punten. Beter verging het in groep B Elmar Roothaan uit Wageningen. Hij werd met 4,5 punten tweede in groep B. Winnaar was daar met 7 uit 7 Arthur Maters (De Toren). Frank van Wijngaarden (De Cirkel) eindigde als derde in groep C, waar Kas Gorissen van BSV Bennekom vierde werd, De sterkste in deze groep was Tobias de Vries van de Schaakmaat Apeldoorn met 6,5 uit 7.

Familiefeestje

Groep D werd gewonnen door de tienjarige Daan Hubers van Deurne SV. Hij verloor alleen van Len Brands van Tornado SV, die tot twee punten kwam. Voor Matthijs van Dodeweerd uit Veenendaal was in groep E met 5 uit 7 een tweede plaats weggelegd. Hij moest Janne Allaart (Eindhoven) voor laten gaan. Die scoorde met 5,5 punten een halfje meer. En Marios Loutragotis maakte het feestje bij zijn familie compleet door groep F met 6,5 uit 7 te winnen. Alleen aan nummer drie: Axel van Wolfen (De Toren Arnhem) stond hij remise toe. Lea Schuring (Het Kasteel) won met 5,5 punten in groep G.

Emilio Weenink (Wageningense SV) zegevierde in groep H met 7 uit 7. Lazlo van Kuijk (Veenendaal) werd vierde en scoorde 4 punten. Plaatsgenoot Lydia van Dodeweerd won groep I. Maaike Gorissen (BSV Bennekom) werd derde. Groep J werd met 7 uit 7 een prooi van Mahbod Hatamirad (De Toren Arnhem). Liefst drie spelers eindigden hier op vier punten. Micheal Issa (BSV Bennekom) werd eerste in groep K, waar clubgenoot Arnold Luckerath als tweede eindigde en Onno Koreneef van die club vierde werd.

Talrijke ouders kijken gespannen naar de verrichtingen van hun schakende kroost

Jongste

Voor Evi Maris (Winterswijk SG) was met 6 uit 7 winst weggelegd in groep L. Ook Joshua Ekker (Tegelse SV) kwam tot die score. Echter werd het onderlinge duel met Evi verloren. Over de eerste plaats van Tycho Heijmans(Schaakmaat Apeldoorn) was geen discussie mogelijk. Hij kwam op 7 uit 7 uit. De zesjarige Joppe Allaart )Eindhoven) greep met 7 uit 10 de eerste plaats in groep N. Lauri Maris (Winterswijk SG) werd derde in deze roep. Zij is zeventien dagen jonger dan Joppe en was de jongste deelnemer van de 33e editie van Jeugdtoernooi BSV, dat meetelt voor de regionale IJSCO competitie binnen de Oostelijke Schaakbond OSBO.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.