Vastigheid 2014

Het Groningse eindejaarstoernooi is een onveranderlijk baken in een wereld die van veranderingen aan elkaar hangt. Dit jaar viel mij dat weer extra op. Toen ik mij op Tweede kerstdag had ingeschreven bij het gebruikelijke hotel en mijn even gebruikelijke wandeling naar de Grote Markt had gemaakt werd ik enigszins onaangenaam getroffen. De Grote Markt met zijn stadhuis uit 1810 wordt omgeven door een prachtige rij gebouwen. Toen ik aankwam zag ik tot mijn misnoegen dat aan de oostkant een geweldig gat gaapte. Het gebouw dat vroeger een studentenfaciliteit was geweest en daarvoor een voortreffelijke Italiaan herbergde was pleite, foetsie. Het geheel zag eruit als een tandenrij van iemand die bij een vuistgevecht een tand verloren heeft. Geen gezicht dus.

Door het gat kon je de relatief nieuwe huizen zien die daar zo’n honderd meter achter stonden. Ik vroeg een passerende Groninger wat hiervan de bedoeling was. Ja, hij wist het niet zeker, maar dacht dat daar nu een groot gebouw zou verrijzen. Oeps.

Het toernooi wordt alweer jaren gehouden in de sportaccommodatie op het Zernikecomplex in de wijk Paddepoel. Op nauwelijks honderd meter staat het gebouw waar ik zelf aan het eind van de jaren zeventig werkte. Het had indertijd de zuivere vorm van een kingsize diplomatenkoffer en heette heel fantasievol het WSN gebouw. Drie keer raden waarom. Nu heeft het de prachtige Nederlandse naam Duisenberg Building en is er een puist aangebouwd. Die puist viel me dit jaar op, maar misschien was hij er al eerder. Iets zegt me dat de wis-, natuur- en sterrenkundigen hier niet meer te vinden zijn. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.