Tata Steel Chess Tournament voor de deur

Wijk aan Zee maakt zich op dit moment op voor de 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament. De openingsceremonie vindt plaats op vrijdag 9 januari. Op zaterdag 10 januari worden de eerste partijen gespeeld. In De Moriaan wordt momenteel met man en macht gewerkt om de speelzaal in te richten waar grootmeesters als wereldkampioen Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Anish Giri en honderden amateurs hun partijen gaan spelen.

In het hele dorp verschijnen vlaggen en banieren en ook de plaatselijke horeca en winkeliers maken zich op voor ‘het Wimbledon van het schaken’ en de massale belangstelling die dat met zich meebrengt. Het toernooi duurt tot en met 25 januari. De grootmeesters uit de Tata Steel Masters spelen in die periode ook een ronde in Rotterdam (15 januari) en Den Haag (21 januari). Alle speelronden zijn gratis toegankelijk voor publiek.

Opbouw van de speelzaal van het Tata Steel Chess Tournament in De Moriaan in Wijk aan Zee

Speciale schaaktrein

Op woensdag 7 januari zet de NS een speciale schaaktrein in (NS Social Coupé), die rijdt tussen Den Haag CS en Venlo. In deze trein bevindt zich een schaakcoupé, waarin Hans Böhm, toernooidirecteur Jeroen van den Berg en speciale gasten meereizen, waaronder Anish Giri en Nederlands kampioene Anne Haast. De coupé is voor treinreizigers toegankelijk. De trein vertrekt om 10.22 uur vanaf Den Haag CS.

Sterk deelnemersveld

De 77e editie van het Tata Steel Chess Tournament heeft een ijzersterk deelnemersveld, met zowel de wereldkampioen van de mannen (Magnus Carlsen) als de vrouwen (Hou Yifan) en maar liefst vijf spelers uit de top 10 van de wereld, waaronder de nummers 1 (Carlsen) en 2 (Caruana). Nederland is goed vertegenwoordigd met twee spelers in de Tata Steel Masters (Anish Giri en Loek Van Wely) en vijf in de Tata Steel Challengers (Robin van Kampen, Erwin l’Ami, Jan Timman, David Klein en Anne Haast).

Carlsen live op tv

Het is voor het eerst dat Magnus Carlsen als wereldkampioen deelneemt aan het Tata Steel Chess Tournament. In thuisland Noorwegen is hij uitgegroeid tot een ware ster. Noorse tv-omroepen hebben met elkaar gestreden voor het bemachtigen van de exclusieve uitzendrechten van de partijen van Carlsen in Wijk aan Zee. In Noorwegen worden de partijen van Carlsen gedurende het toernooi live op televisie uitgezonden.

Live Stream commentaar

De speelrondes van de Tata Steel Masters worden ook dit jaar weer via de website van het toernooi Live Stream van (Engelstalig) commentaar voorzien. Aanvang: 13.30 uur, met uitzondering van de speeldagen in Rotterdam en Den Haag (aanvang om 14.00 uur) en de laatste speeldag (aanvang om 12.00 uur). Het commentaar wordt verzorgd door Yasser Seirawan, Tex de Wit, Hans Böhm, Yochanan Afek, Dirk Jan ten Geuzendam en John van der Wiel. Ook dit jaar zullen de commentatoren gasten en grootmeesters ontvangen tijdens de uitzendingen.

Commentaar voor bezoekers

Tijdens de speeldagen van de Tata Steel Masters in Wijk aan Zee worden de partijen door schaakexperts van commentaar voorzien. In de weekends vindt dit Nederlandstalig commentaar plaats in De Orangerie in Heliomare in Wijk aan Zee en op weekdagen in De Moriaan zelf. Tijdens de speeldagen in Rotterdam en Den Haag wordt daar op locatie commentaar gegeven. Het commentaar wordt verzorgd door Hans Böhm, Robert Ris, Gert Ligterink, Yasser Seirawan, Tex de Wit, Jop Delemarre, Paul van der Sterren, Hans Ree, Dirk Jan ten Geuzendam, John van der Wiel en Genna Sosonko. Aanvang: 14.30 uur, met uitzondering van Rotterdam en Den Haag (aanvang: 14.00 uur) en de laatste speeldag (aanvang: 12.00 uur).

Staal en schaken: een lange traditie

Het Tata Steel Chess Tournament kent een lange traditie. Ooit begonnen als een personeelstoernooi is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Dat heeft het gemeenschappelijk met staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken continu aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van onze samenleving. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 77e keer georganiseerd. In de schaakwereld staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in een en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com. Volg ons ook via Twitter (@TataSteelChess), Facebook (TataSteelChess) en Instagram (TataSteelChess)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.