Pavlov effecten bij individuele schoolschaakkampioenschappen Zoetermeer

Afgelopen zaterdag 17 januari waren de individuele schoolschaakkampioenschappen voor basisschoolscholieren van Zoetermeer. Georganiseerd door de schaakverenigingen Promotie en Botwinnik. Zoals elk jaar worden eerst de persoonlijke kampioenschappen gehouden, waarna we aanstaande zaterdag de spannende team ronden hebben.

Met een deelnemersaantal van 84 kinderen was er weer een hogere opkomst dan vorig jaar. Waar de organisatie natuurlijk tevreden mee was. Dit jaar was er ook nog iets anders speciaals aanwezig: een mooi voorbeeld van het Pavlov effect. Vanwege het ontbreken van een microfoon moesten de aankondigen van een nieuwe ronde schreeuwend worden gedaan. Als hulpmiddel had ik als wedstrijdleider de schoolbel gekregen. Hiermee mocht ik, naar mijn genoegen, hard mee klingen om iedereen stil te krijgen voor de aankondiging van een nieuwe ronde. Na drie rondes waren de kinderen al zo goed afgesteld dat, bij het horen van de bel, iedereen al heftig naar hun plaatsen begonnen te rennen.

De competitie zelf was in veel groepen erg spannend

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.