Zhaoqin Peng jeugdtrainer tijdens BPB Limburg Open

Naast zeer sterke en getalenteerde spelers zullen ook zeer sterke trainers zich gaan begeven naar Maastricht. Eén van deze trainers is Zhaoqin Peng. Zij is een icoon binnen het Nederlandse (dames)schaak. Peng heeft een grote staat van dienst opgebouwd. Als 20-jarig meisje maakte zij haar debuut in de internationale schaakwereld. Op de Olympiade te Saloniki haalde zij voor China het goud op bord 3. Zij werd tevens driemaal Chinees kampioene bij de dames. In 1996 emigreerde Peng naar Nederland. Zij regeerde vervolgens het Nederlandse damesschaak en werd in 1997 en in de periode van 2000 tot en met 2011 Dameskampioene van Nederland.

Het jaar 2004 was een topjaar voor Peng. Zij werd samen met Alexandra Kosteniuk gedeeld eerste bij het Europees Kampioenschap te Dresden. In dat zelfde jaar werd zij benoemd tot Grootmeester, waarmee zij tevens de enige vrouw in Nederland met deze titel is.

Peng heeft vele jaren in de Meesterklasse voor Rotterdam gespeeld. De laatste jaren is zij een vaste kracht van kampioen En Passant.

Dit jaar heeft Peng weer een staaltje van haar schaakkunnen getoond door in het sterke Noteboomtoernooi te Leiden de tweede plaats voor zich op te eisen. Dit zijn haar eigen woorden waaruit blijkt hoeveel Peng van het schaken houdt: "Met 5 uit 6 en een TPR van 2805 (mijn hoogste TPR ooit) eindigde ik op de 2e plaats in het 2015 Daniel Noteboomtoernooi. Ik was super scherp met de tactische stellingen, waar ik normaal juist problemen mee heb. Ik speelde op intuïtie en aarzelde veel minder. Nog kan ik niet verklaren waarom mijn prestatie zo goed was. Een ding weet ik wel zeker, ik blijf oefenen en van schaak houden."

Naast een zeer sterke schaker is Peng een heel aardige, warme vrouw met veel humor en een woord voor iedereen. De laatste jaren heeft Peng naast het actieve schaken ook een functie als ambassadrice van de schaaksport tot haar genomen: Zij is één van de leden van ChessQueens (De Nederlandse topschaaksters Lisa Schut, Anne Haast, Bianca de Jong-Muhren, Tea Lanchava en Zhaoqin Peng zetten zich in voor het Nederlandse damesschaak), Peng maakt veel schaakfoto’s van toernooien en tenslotte is zij trainster van een aantal schaaktalenten.

Grootmeester Zhaoqin Peng zal tijdens het Limburg Open aanwezig zijn als begeleider van de jeugd. Jeugdspelers kunnen een beroep op haar doen als ze hun partij willen analyseren. Daarnaast zal Peng ook de schoonheidsprijzen beoordelen. Dit jaar is er een extra schoonheidsprijs, speciaal voor de jeugd.

GM Sipke Ernst – GM Zhaoqin Peng

Hieronder ziet u een fragment van tussen een trouwe gast van het BPB Limburg Open, Sipke Ernst en Zhaoqin Peng tijdens het Bataviatoernooi Amsterdam 2014. In het eindspel zal de pionnenstructuur wit een plusje opleveren. We zitten echter in het begin van het middenspel en de onontwikkelde damevleugel zal wit parten spelen.

Deze stelling ontstond na 19.Tf1. Met enkele actieve zetten neemt Peng het heft in handen

19…. Df5! 20.f4? Deze verzwakking is teveel voor de witte stelling. Tde8 21.Dd1 De4+ 22.Df3 Dxc4 23.Ld2 exf4 Lijnen openen! 24.Lxf4 Te2+ 25.Kh1 Dc2 A la Nimzowitsch! 26.Db3+ Dxb3 27.axb3 Txb2 28.Tab1 Txb1 29.Txb1 Td8 30.Kg2 Td5 31.Kf3 Kf7 32.Ke2 Ke6 33.Ld2 Tf5 34.Kd3 Tf2 35.Te1+ Kd5 36.Lf4 Ld4 37.Ld2 Le5 38.Th1 c5 39.Te1 b5 40.Kc2 Txh2 Drie pionnen is te veel 0–1

Verslag: Tom Bus

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.