ChessQueens naar 9e Limburg Open

Drie Nederlandse topdames doen mee aan het BPB Limburg Open 2015. Het zijn WGM Anne Haast, IM Tea Lanchava en WGM Bianca de Jong-Muhren. Samen met GM Zhaoqin Peng en WIM Lisa Schut vormden ze het Nederlands damesteam dat vorig jaar meedeed aan de Olympiade in Tromsø in Noorwegen. Na de olympiade besloten ze de ingezette trend door te zetten en vormden de Stichting ChessQueens. Ze maken met succes reclame voor het (dames-) schaken en bereiden zich samen voor op de volgende teamwedstrijden. Bianca neemt haar echtgenoot, IM Jan-Willem de Jong mee. Bianca en Jan-Willem trouwden vorig jaar, heel toevallig op de eerste speeldag van het Limburg Open.

WGM Anne Haast

Hoewel ze pas 21 jaar is heeft Anne al naam gemaakt als één van de topdames van Nederland. In 2013 won ze een gouden bordmedaille bij het EK vrouwen in Warschau; in datzelfde jaar werd ze tweede bij het Nederlands kampioenschap. Toch kwam het voor velen nog als een verrassing dat ze een jaar later Nederlands kampioen werd bij de vrouwen. Sindsdien gaat het snel. Bij de Olympiade in Tromsø behaalde ze een dubbele WGM-norm. Verloor ze in december in Groningen nog de match tegen de sterke Duitse IM Elisabeth Pähtz, in januari verraste ze vriend en vijand bij Tata Steel Challengers. In de derde ronde haalde ze een sensationele zege op “good old” Jan Timman. Zelfs GM Erwin L’Ami, winnaar van het Limburg Open 2014, was niet veilig; hij moest genoegen nemen met remise in een slechte stelling. Tata Steel Chess leverde Anne de WGM-titel en haar eerste IM-norm op. Het BPB Limburg Open zal het eerste toernooi zijn waar ze als WGM aan zal deelnemen.

IM Tea Lanchava

De in Georgië geboren Tea Lanchava werd al op jonge leeftijd als toptalent ontdekt door wereldkampioene Nona Gaprindasjvili. Ze kreeg een uitstekende opleiding in de schaakschool van de oude Sovjet-Unie. Samen met o.a. Vladimir Kramnik trok ze naar toernooien en trainingskampen. Twee keer werd ze wereldkampioen bij de meisjes, in 1988 en in 1990. Nadat de Sovjet-Unie uiteen viel kwam Tea naar West-Europa en vestigde zich uiteindelijk in Nederland. Ze werd talloze keren tweede bij het NK, meestal achter Zhaoqin Peng. Het was Tea die in 2012 een einde maakte aan de lange zegereeks van Peng; voor het eerst sinds 1999 was er bij de vrouwen een andere kampioen dan Peng. In 2004 en 2005 haalde ze binnen 9 maanden drie IM-normen. Een jaar later werd ze verrassend tweede bij het EK vrouwen. Tea vertegenwoordigde Nederland bij 8 olympiades en 7 EK’s.

WGM Bianca de Jong Muhren

Bianca was op hele jonge leeftijd al een van de beste speelsters onder de 20 jaar. Op haar 12e was al Nederlands kampioene bij de meisjes t/m 20 jaar; een prestatie die ze vijf jaar later herhaalde. In 2000 won ze het open NK-jeugd algemeen t/m 14 jaar. In 2004 werd ze gedeeld Europees kampioene bij de meisjes t/m 18. Vanwege haar studie accountancy stond het schaken enkele jaren op een laag pitje. In 2014 maakte ze haar rentree aan de top en werd meteen tweede bij het NK vrouwen, waar ze won van Tea Lanchava, Zhaoqin Peng en de uiteindelijke kampioen, Anne Haast. Na 8 jaar maakte ze weer deel uit van het olympiadeteam en bracht nieuw elan in het team. Bianca is één van de drijvende krachten achter de Stichting ChessQueens en is voorzitter van deze stichting.

IM Jan-Willem de Jong

Jan-Willem is de echtgenoot van Bianca Muhren. Hij is één van de mensen die de topdames helpt om hun spelniveau te verhogen, door mee te werken aan trainingen en trainingswedstrijden. Jan-Willem (33) komt uit het Westland en speelt voor LSG in de Meesterklasse. Daarvoor speelde hij voor HMC en WSC. Jan-Willem werd Nederlands Kampioen t/m 14 jaar in 1994. In 2008 werd Jan-Willem topscorer in de Meesterklasse, dit was bovendien goed voor een GM-norm. In dat jaar speelde Jan-Willem ook het NK Algemeen waar hij op de 9e plaats eindigde.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.