Tata Steel Chess Tournament 2016: kandidaatstelling externe speellocaties

Het organisatiecomité van het Tata Steel Chess Tournament nodigt Nederlandse steden uit zich aan te melden als externe speellocatie voor de 78e editie van het prestigieuze schaaktoernooi. Het Tata Steel Chess Tournament 2016 vindt plaats in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2016. Net als afgelopen jaar, toen Rotterdam en Den Haag werden aangedaan, zullen de grootmeesters uit de Tata Steel Masters ook volgend jaar twee dagen elders in het land spelen. Voor de zomer stelt het comité een shortlist vast. In oktober worden de twee externe locaties officieel bekendgemaakt.

Grootmeesters in Mauritshuis

“De afgelopen jaren hebben de externe speeldagen van de Tata Steel Masters in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven veel belangstelling opgeleverd voor de organiserende steden, het toernooi en de schaaksport”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “Diverse gemeentes hebben al interesse getoond om in 2016 de top van de schaakwereld te ontvangen. Vanaf vandaag kunnen steden zich aanmelden om volgend jaar als speelstad te fungeren.”

Aanmelden als speelstad

Steden die belangstelling hebben om als externe speellocatie te fungeren kunnen dat tot 16 mei a.s. kenbaar maken door een mail te sturen aan . De voorwaarden om in aanmerking te komen zijn te vinden op www.tatasteelchess.com.

Enthousiaste grootmeesters

Niet alleen burgemeesters Aboutaleb en Van Aartsen, maar ook de grootmeesters zelf waren enthousiast over de speeldagen in Rotterdam en Den Haag. “In Rotterdam speelde ik een mooie partij tegen Aronian en had na afloop veel plezier met mijn vrienden in de stad, wat me veel energie gaf. Ik hoop dat we volgend jaar weer nieuwe plaatsen aandoen”, zo stelde wereldkampioen Magnus Carlsen na afloop van het toernooi. “Het is het meest prestigieuze schaaktoernooi ter wereld. We kregen zelfs twee andere steden te zien, Rotterdam en Den Haag, wat een welkome afwisseling vormde”, aldus Amerikaans grootmeester Wesley So.

Internationale belangstelling

De externe speeldagen bieden steden de kans om zich te profileren bij het brede publiek en bij de miljoenen liefhebbers van de schaaksport in binnen- en buitenland. De verslagen van de bezoeken aan de diverse steden en de foto’s van de internationale grootmeesters voor De Nachtwacht, met burgemeester Aboutaleb in De Rotterdam en bij Het Meisje Met de Parel in het Mauritshuis zijn de hele wereld over gegaan. Afgelopen jaar werd door een Noorse tv-ploeg zelfs live verslag gedaan van het toernooi en de partijen van wereldkampioen Magnus Carlsen. De externe speellocaties konden op extra aandacht van de internationale pers rekenen. De website van het Tata Steel Chess Tournament besteedt ook speciale aandacht aan de speelsteden en trekt ruim twee miljoen bezoekers, die de partijen live kunnen volgen. De speelsteden organiseren ook side-events gericht op onder meer scholieren en krijgen de gelegenheid om een exclusief evenement voor hun relaties te organiseren na afloop van de partijen.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrij houden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Diezelfde focus heeft staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het realiseren van een duurzame samenleving. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 78e keer georganiseerd. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.