Voetbal en schaken in en bij de Kuip

Voor de tweede achtereenvolgende keer organiseert Stichting Pathena het Nederlands kampioenschap schaken voor de jeugdcategorie├źn A, B en C in het Topsportcentrum Rotterdam. Net als vorig jaar, toen Feyenoord zijn laatste competitieronde afwerkte, wordt er op de eerste zondag van het toernooi in het naastgelegen Stadion de Kuip een bijzondere voetbalwedstrijd gespeeld: ditmaal de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen.

Afgelopen zondag speelden de twee clubs respectievelijk tegen Ajax en Feyenoord. Beide duels eindigden in een 1-1 gelijkspel. En hoewel de bekerfinalisten met het oog op de veel belangrijkere wedstrijd van komende zondag niet tot op hun diepst gingen, waren het zowel de Amsterdammers als de Rotterdammers die met het eindresultaat hun handen dicht mochten knijpen.

PSV is weer gewoon kampioen en een afgeladen Kuip en heel voetbalminnend Nederland verheugt zich op een zinderende finale tussen twee frisse provincieclubs. Ondertussen klagen supporters, journalisten en andere voetbaldeskundigen steen en been over het spel van Ajax en Feyenoord. Het is een en al droefenis. Niettemin vernamen wij deze week dat zelfs het koninklijk paar supporter van hen zijn. De een voor de een, de ander voor de ander: precies zoals het hoort.

Waar toch komt de grootsheid van de twee clubs vandaan? Lees nogmaals het artikel van vorig jaar – lichtelijk gereviseerd – over een unieke episode uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Meer verhalen op www.schaakvaderverhalen.blogspot.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.