Voorbeschouwing BPB Limburg Open

Het grootste weekendtoernooi van Nederland staat op het punt van beginnen. Maar ruim 425 deelnemers reizen vandaag af naar Maastricht om de 9e editie van het BPB Limburg Open te spelen. Wie zijn de kanshebbers op de prijzen?

Hoofdprijs: €2250

Tussen 425 deelnemers verwacht je een groot aantal topspelers. Nou, dat is gelukt. Er spelen maar liefst 10 GM’s, 17 IM’s en 23 FM’s mee in Maastricht. Deze spelers zijn niet allemaal topfavoriet, maar de hoofdprijs zal hoogstwaarschijnlijk gaan naar iemand uit deze groep.

 1. Titelhouder Erwin l’Ami: L’Ami behoort al jaren tot de absolute top van Nederland. Hij heeft al vele toernooien gewonnen en bevestigde in maart zijn goede vorm met de overwinning op het Reykjavik Open. Hier deden ruim 30 grootmeesters aan mee. Allemaal leuk en aardig, maar in de internationale schaakwereld telt natuurlijk maar één ding: titelprolongatie op het BPB Limburg Open!

 2. L’Ami krijgt concurrentie van o.a. Sergey Fedorchuk. De Oekraïense GM met een denktank van 2657 punten diep is de speler met de hoogste rating van het toernooi. In 2010 en 2011 heeft Fedorchuk al meegedaan in Maastricht, maar toen wist hij nog geen potten te breken. Is driemaal dit keer scheepsrecht voor Fedorchuk…?
 3. Een speler met veel toernooiervaring is de Pool Bartosz Socko. Zo heeft hij vele toernooien gewonnen en heeft hij het WK 2008 gespeeld. Dat heeft hij dan weer niet gewonnen. De deelname aan het BPB Limburg Open 2015 staat al mooi op zijn lijst, een overwinning maakt deze prestatie alleen nog maar groter.
 4. De jonge grootmeester Benjamin Bok kan met recht een outsider genoemd worden. Hoewel hij nu nog 100 punten minder heeft dan de toppers van het speelveld, zit hij in een haast verticaal stijgende lijn. In 2012 heeft Bok nog geroken aan het podium, drie jaar later gaat hij een serieuze gooi doen naar de overwinning.
 5. Jorden van Foreest is waarschijnlijk de meest getalenteerde speler op het toernooi. Met zijn 16 jaar is hij de 2500 al gepasseerd. De vraag is of hij de echte kanonnen al aan de zegekar weet te binden, maar wanneer hij een goed toernooi speelt, speelt hij zeker mee om de prijzen.

Damesprijs

De damesprijs is vaak een ondergeschoven kind in de schaaksport. Maar niet bij het BPB Limburg Open; een groot aantal dames heeft namelijk haar zinnen op de titel “Beste Dame”.

 1. Regerend Nederlands Kampioen Anne Haast is wel de eerste die aanspraak wil maken op de titel. Zij zal – in een sterk deelnemersveld – opnieuw willen bewijzen dat ze de beste dame van Nederland is.
 2. Dan zal ze wel langs Alina l’Ami moeten. De Roemeense IM zal proberen om samen met haar man de hoofdprijzen van het BPB Limburg Open mee naar huis te nemen.
 3. ChessQueens Bianca de Jong-Mühren en Tea Lanchava zullen dit proberen te voorkomen. Zij proberen zoveel mogelijk aandacht te trekken voor hun stichting door alle dames – en als het even kan ook alle heren – van het bord af te schuiven.

Limburgs Kampioenschap

Het BPB Limburg Open is natuurlijk ook nog het Open Limburgs Kampioenschap. Wie staan er op de rol om deze titel te veroveren?

 1. Regerend kampioen is kersvers GM Martijn Dambacher. Hij heeft dit kampioenschap al zeven keer gewonnen en zal dit jaar zijn GM-titel willen bevestigen door het Limburgs Kampioenschap opnieuw op zijn naam te schrijven.
 2. Dambacher krijgt concurrentie van Christian Braun. Deze Duitser maakt als lid van Voerendaal kans op het Limburgs Kampioenschap. Zoals het een echte Duitser betaamt zal hij niet verslagen zijn tot de allerlaatste seconde…
 3. Qua rating valt er na deze twee spelers een behoorlijk groot gat. Toch kan ook Max Warmerdam niet uitgesloten worden van deze kanshebberslijst. Deze 16-jarige Tegelnaar (bij Venlo) is één van de grootste talenten van Nederland, zoals hij ook heeft bewezen door overtuigend het Jeugd NK tot en met 16 jaar te winnen. Wanneer hij een goed toernooi speelt, is hij een gevaarlijke kanshebber voor het Limburgs Kampioenschap.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.