Jan Sulman, Jan Jaap Janse en William Gijsen `Sliedrechtse grootgeldverdieners' in Fourmies (Fr.)

FOURMIES – Het Pinksterweekend werd opnieuw door een record aantal Sliedrechtse deelnemers (22!) benut om deel te nemen aan het Open Kampioenschap van Fourmies (Frankrijk). In 3 dagen werden 7 partijen van 4 uur afgewerkt door 167 schakers uit Frankrijk, België, Duitsland, Rusland, Italië, Bulgarije, Wit Rusland, Oekraïne, Engeland en Nederland. Onder de deelnemers waren enkele grootmeesters (6) en veel Internationale meesters (8).

Met 22 Sliedrechtse deelnemers was Schaakvereniging Sliedrecht bijna het grootst qua aantal deelnemers. Zelfs het thuisteam van Fourmies had minder deelnemers (18). Door de gele shirts werd Sliedrechts al snel aangezien voor het gele leger…

Dat de Sliedrechtse deelnemers niet alleen naar Frankrijk waren gereden om te feesten bleek wel uit het feit dat een record bedrag aan prijzengeld werd binnen gesleep, namelijk ruim 550 Franse euri.

Namens Schaakvereniging Sliedrecht namen de trouwe deelnemers Henri Hartog, Jerry en Robert van Rekom, Peter Vis (in Frankrijk beter bekend als Pierre Poisson), Joost en Martijn Stoker, Niels Mijnster, Wim Hokken, Willem Kuiper, Kees Wessels, Jan Sulman, Marcel en Jorik Klein, Arjan vd Leij, Leo Koppelaar en Wim Pool deel en maakten Johan en William Gijsen, Jan Jaap Janse en Teunis den Rooijen hun debuut bij het Internationale toernooi. En eindelijk was de Sliedrechtse Franse schaakvriend , Ronald Breedveld, ook weer aanwezig. Alle ingrediënten voor een ludiek toernooi waren al aanwezig.

Het begon al goed toen bij vertrek uit Sliedrecht de beoogde Sulman-aanhanger het direct begaf onder de last van de 18 kratten bier die naar Frankrijk moesten worden vervoerd. gelukkig bracht de paardenkar van familie Gijsen uitkomst. En zo arriveerden de Sliedrechtse schakers veilig met een paardenkar vol bier en andere consumpties op de Franse camping die nooit meer zal zijn zoals deze was…

Het werd qua weer een prachtig weekend en dus goed barbecueweer. Kwartelkoning Ronald en Kipnuggetspecialist Kees zorgden dat de rest kon genieten van een heerlijk diner, zodat er met een volle buik aan het toernooi kon worden begonnen.

En het toernooi verliep qua scores eigenlijk volgens plan. De toppers scoorden goed, de veteranen super, de nieuwkomers verrasten en de jonkies lieten zien dat ze er aan komen. Uiteindelijk met het genoemde prijzengeld tot gevolg.

Grootgeldverdiener was Jan Sulman, die zowel in zijn ratinggroep als in de veteranenklasse een prijs wist te winnen. Met 4 punten deed de Koning van Brabant het dan ook uitstekend. De eerste inleg voor een nieuwe aanhanger is binnen…

Jan Jaap Janse debuteerde op zijn Frans en scoorde uitstekend en met 5 punten eindigde hij als hoogste ‘Sliedrechter’ op een gedeelde tiende (opweerstandspunten op 23e) plaats. Ook hij kon het weekend financieel goed afsluiten.

Jeugdspeler William Gijsen was de verrassing van de Sliedrechtse delegatie. Met 3,5 punten won hij met afstand de Benjamin-groep en kon zo ook een flinke geldprijs in ontvangst nemen alsook een prima TPR.

De volgende verrassing was Marcel Klein, die het toernooi van zijn leven speelde. Boze tongen beweerden dat het schaaktalent altijd een generatie overslaat, maar in Frankrijk bewees Marcel het tegendeel. Met 3 punten wist hij eerste te worden in zijn ratinggroep (kassa!) en zijn puntenaantal was net zo hoog als die van zoon Jorik, die wel een hogere TPR scoorde en dus weer wat elopunten wist te winnen.

De volgende prijswinnaars waren de veteranen Wim Hokken en Kees Wessels. Deze zestigplussers lieten zich in deze klasse kronen tot de beste oudjes en wel met 4 punten. De knasse knarren mogen hun geldprijs thuis ook weer inleveren…

Niels Mijnster (scoorde in de disco als paaldanser beter dan achter het bord), Jerry en Robert van Rekom en debutant Teunis den Rooijen wisten allemaal de ratinggroep van 1900-2000 te winnen met 4 punten, zodat de pot werd verdeeld.

Michiel van den Berg wist zijn eerste en de laatste partij te winnen en was zeer verbaasd dat hij prijs had. Zijn geldprijs was echter niet voldoende om zijn vergeten scheerapparaat te vervangen…

Debutant Johan Gijsen speelde een degelijk eerste toernooi, wist een keer fraai te winnen en speelde ook (waarschijnlijk in ruil voor zijn geldprijs) remise tegen Leo Koppelaar. Met 1,5 punten viel hij ook in de prijzen.

Zie verder: www.schakendsliedrecht.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.