Nederlandse toppers in Porto Mannu

Op het prachtige eiland Sardinië wordt deze week het 7e Festival Internationale Capo d’Orso gespeeld in hotel Porto Mannu. Vier Nederlandse toppers hebben hun weg gevonden naar deze bijzondere locatie, Bianca & Jan-Willem de Jong, Nederlands kampioene Anne Haast en Stefan Kuipers. De dames hebben net een uitstekende prestatie neergezet in het BPB Limburg Open, kunnen ze deze lijn voortzetten in Italië? Voor Jan-Willem verliep het Limburg Open minder goed, in Porto Mannu kan hij dat rechtzetten. Stefan was er in Maastricht bij als live commentator, in Porto Mannu neemt hij weer plaats aan het bord.

Vier rondes zijn inmiddels gespeeld. Bianca staat er het best voor. Met drie punten staat ze een halfje achter de koplopers. Ze heeft in de eerste vier rondes echter alleen maar spelers gehad met een rating lager dan 2150. Vandaag mag ze het opnemen tegen een grootmeester, Fredirik Olafsson uit Ijsland (2397), de eerste échte testcase voor Bianca. Jan-Willem heeft een half puntje minder. In de eerste drie rondes heeft ook hij gespeeld tegen spelers met een veel lagere rating. Uit die partijen haalde hij 2½ punt. In de vierde ronde verloor hij van de Italiaanse grootmeester Axel Rombaldoni. Vandaag wacht de Engelsman Alistair Hill (2121).

Anne heeft 2 uit 4. Ook zij had drie tegenstanders met een veel lagere rating. Van de hoogst gerate speler, GM Jan Gustafsson uit Duitsland verloor ze. Vandaag speelt ze tegen Gunnar Bjornsson (2085) uit Ijsland. Stefan komt na ronde 4 niet verder dan 1½ punt. Hier hetzelfde verhaal, tegenstanders met een veel lagere rating. Vandaag zit hij tegenover Veronika Steinunn Magnusdottir (1692).

Tot nu toe gaat alleen Bianca echt goed. Anne en Stefan zullen nog hard moeten knokken om fors ratingverlies te voorkomen. Naast deze vier doen er nog drie andere Nederlanders mee: Jan Schadd (2 uit 4), Mick van Randtwijk (2 uit 3) en Tony Lith (2½ uit 4).

De foto’s zijn verstrekt door de toernooiorganisatie, waarvoor dank. ©Yuri Garrett / Caissa Italia

De toernooisite: portomannu.caissa.it/elenco-iscritti

Ronde 5

In ronde 5 houdt Bianca de grootmeester Fridrik Olafsson (2397) op remise. Jan-Willem speelt remise tegen Alistair Hill (2121). Anne wint van Gunnar Bjornsson (2085) en ook Stefan wint, van Veronik Magnusdottir (1682). Mick van Randtwijk wint van Peter Lynch. Tony Lith verliest van Sergio Graziano. Jan Schadd had een bye.

Ronde 6

In ronde 6 is GM Konstantin Landa (2627) te sterk voor Bianca, ze verliest. Jan-Willem speelt wederom remise, ditmaal tegen GM Lothar Vogt (2408). Anne is in the winning mood. Ze wint de derde partij op rij, nu van Erlend Kirkjebø (2080) uit Noorwegen. Ook Stefan wint weer, van Andreas Hönick (2102). Mick van Randtwijk haalt een knappe remise tegen de veel sterkere Vladimir Paleologu (2107). Tony Lith verliest van Ekaterina Beshukova (1874). Jan Schadd wint van Philip Kennedy (1922). Na ronde 6 is Anne de best geklasseerde Nederlander. Ze heeft 5 punten, één punt minder dan de koplopers. Jan-Willem, Bianca, Stefan en Mick van Randtwijk hebben een half puntje minder. Jan Schadd heeft 3 en Tony Lith 2½.

Ronde 7

In ronde 7 wisten allen Nederlandse topspelers te winnen. Anne versloeg met wit Alan Byron (2196). Bianca won van Michael Schäfer (2165) uit Duitsland. De mannen speelden tegen Ijslandse spelers. Jan Willem versloeg Gunnar Bjornsson (2085) en Stefan won van Stefan Bergsson.

Jan Schadd verloor van de italiaan Gerula Fausto (2148). Mick van Randtwijk won van Neil Savage (1656). Ook Tony Lith won, van Cicila Alfier (1639).

Ronde 8

In ronde 8 mocht Anne aan bord 2 aantreden tegen grootmeester Sabino Brunello (2526). Brunello bleek te sterk voor Anne, ze verloor. Jan Willem won opnieuw, van FM Luca Esposito (2220). Stefan remiseerde tegen Alistair Hill (2121), die eerder ook Jan Willem al op remise hield, maar in ronde 1 van Bianca verloor. Aan bord een "Nederlandse" partij, Bianca tegen Mich van Randtwijk. Bianca won. Tony Lith verloor van Clemens Behrendt (2105) uit Duitsland. Jan Schadd speelde remise tegen Clark Brown (1600).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.