Ab Scheel uit Gouda: de geboren schaakpromotor

Het tijdperk Ab Scheel – in de wereld van de communicatie binnen de Rotterdamse Schaakbond (RSB) – is in een nieuwe fase gekomen. Als zichtbare schaakpromotor heeft hij om gezondheidsredenen een stap terug gedaan. Dat is ook bekendgemaakt in een bericht op de site van de RSB en bij zijn club Messemaker. Op de ledenvergadering van de RSB was voor de zomer al aangegeven, dat Ab niet meer zeven dagen in de week de schaakpromotie kon blijven doen en dat de website anders georganiseerd zou moeten gaan worden.

Daarna kwam de mededeling over zijn gezondheidssituatie. Een promotor verdient echter ook promotie! Ab is een man van samenwerking, die in zijn berichtgeving het woord respect hoog in het vaandel heeft gezet. Hij wisselde ook jarenlang informatie uit met de site tomsschaakboeken.nl. Hierdoor wonnen de twee sites verder aan actualiteit. Daarom is het goed om nog eens de schijnwerper te zetten op deze geboren promotor die de Ab Scheel stijl ontwikkelde. Dubbelschaak uit het Brabantse land heeft een website waarover we een bijzonder interview met Ab aantroffen. De interviewer was Martin van Driel. Oorspronkelijk gepubliceerd op www.dubbelschaak.nl/schaakridder/interview-met-ab-scheel/

Interview met Ab Scheel

Van wie heb je schaken geleerd en wanneer werd je lid van een schaakvereniging?

Op mijn 11e jaar (1952) heeft mijn oudste zwager mij leren schaken (hij leeft nog en is 86 jaar), dat heeft ongeveer 2 jaar geduurd en daarna heb ik niet meer geschaakt. In 1985 ben ik begonnen met een schaakclubje met 3 zwagers (broers van mijn vrouw) en enkele bekenden uit Haastrecht. In 1987 op 1 september ben ik bij Messemaker1847 met heel veel plezier gaan schaken en niet meer weggegaan. Wel leuk om erbij te vermelden hoe ik bij Messenmaker kwam: ik had een autorijschool en een verzekeringsman (Dries Heuperman (toen jeugdleider van Messemaker 1847) kwam bij mij voor zaken thuis, zag een schaakcomputer staan en vroeg of ik geen zin had op de schaakclub te komen. Na enig aarzelen is het toch van gekomen en ben tot aan Dries z’n overlijden bevriend met hem gebleven.

Wanneer ben je met schaakfotografie begonnen?

Ik weet het niet precies meer, maar soms vind ik nog foto’s uit 1997, dus ik denk ongeveer 15/16 jaar. Vanaf 2001 ben ik de foto’s op internet gaan zetten, eerst bij Messemaker 1847, later bij de Rotterdamse Schaakbond. In 2008 ben ik mijn eigen foto website begonnen www.abscheel.nl.

Zijn er foto’s over schaken die je hebt gemaakt ook in boeken verschenen en welke boeken?

In schaakmagazine staan verschillende foto’s. Ik weet dat er ook in Turkije en Amerika gebruik is gemaakt van de foto van Anish Giri toen hij voor de eerste keer Nederlands kampioen is geworden. De foto werd toen opgevraagd in groot formaat door de redactie. Ik heb jammer genoeg nooit een blad toegestuurd gekregen.

Je bent zelfs geïnterviewd door RTV Gouwestad, dit is te zien en te horen op YouTube, hoe vond je dit?

Wel aardig, het was een dubbelinterview ik maakte een filmpje van hen terwijl zij een opname maakte van het basisschoolkampioenschap wat wij al vele jaren bij Messemaker 1847 organiseren.Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.