Schaakclub Haren 100!

Afgelopen zaterdag vierde Schaakclub Haren haar 100-jarig jubileum. De jubileumcommissie, onder leiding van Kees Romijn, had een mooi programma samengesteld. Het begon met de onthulling van een beeld en de in gebruikname van een openluchtschaakspel. Op het plein tegenover ‘t Clockhuys en de bibliotheek staat de sculptuur van Jaap van Meeuwen. Het laat twee schakers achter het bord zien. Een van de spelers is ‘netjes’ gekleed, de andere wat ‘sjofeler’. Het staat symbool voor het feit dat schaken voor iedereen is. Bovendien weerspiegelt het de twee delen van Haren. Het chique deel met lommerrijke lanen en het deel ‘over het spoor’ met veel sociale woningbouw.

Locoburgemeester en wethouder van sport Mariska Sloot onthulde samen met de kunstenaar het beeld. Daarna had zij een verrassing voor de jubilerende vereniging. Uit naam van de Koning reikte zij de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Andreas Tasma (zie foto boven).

In het tweede deel van de viering werd o.a. door oud-lid Mark Kremer een onderhoudende lezing gehouden getiteld ‘Schaken en Kunst’.

In diverse artikelen op de website van Schaakclub Haren kunt U meer lezen over het gebeuren:

Teleurstellend was de afwezigheid van zowel KNSB als NOSBO. De KNSB zegde enkele dagen voor het feest af. De KNSB website maakte ook geen melding van het heugelijke feit. Het cadeau van de KNSB, een digitale klok, werd per post opgestuurd. NOSBO doneerde een mooi bedrag voor crowdfunding van het beeld.

1 Comment

  1. Avatar
    Schaker69 september 17, 2015

    Is er ook een reden gegeven voor de afzegging van de KNSB? De hoge heren schitteren wel vaker door afwezigheid!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.