Krimp? Hoezo krimp? Sissa!

Vele verenigingen hebben te maken met afname van het aantal leden. Het gaat hier veelal om senioren. In menige schaakclub floreren de jeugdafdelingen. Vaak zien we echter dat de jeugdige schakers als ze een leeftijd van 14-15 jaar bereiken, hun vertier elders zoeken. Het gevolg is dat de senioren afdelingen onvoldoende worden aangevuld met jong bloed. Fuseren is een veelgebruikte methode om nog een beetje volume in het aantal leden te houden. Dit is echter een zwaktebod. Het bestrijdt de terugloop in ledental niet.

In Groningen is er een schaakclub die slechts last heeft van ledengroei! Het is schaakclub Sissa. Hoe doen ze dat?

De interne competitie wordt gehouden in een café. In een ver verleden was dit heel normaal. Tegenwoordig kom je het niet zoveel tegen. Op maandagavond is Café Hooghoudt Atlantis het toneel van voornamelijk Sissanen. Natuurlijk is het wat ongebruikelijk om in een café te spelen. Het zorgt in ieder geval voor een gezellige sfeer. Gezelligheid is het sleutelwoord van Sissa. Naast het schaken worden er allerlei activiteiten georganiseerd die het clubgevoel versterken. Het seizoen begint traditiegetrouw met een barbecue. Deelname aan (buitenlandse) toernooien wordt vaak in groepsverband georganiseerd. Jaarlijks wordt er een weekendje weg georganiseerd. Een van de teams van Sissa die in de NOSBO spelen, bestaat uit louter vrouwen! Waar vind je zoiets? Toegegeven, SISSA heeft veel jongeren (en studenten) in de gelederen. Desondanks zijn de geboden ingrediënten voor een schaakclub het overwegen waard. Geef je leden iets wat ze elders niet zullen vinden!

P.S.

  • De fotoshoot op maandag viel toevallig samen met de huldiging van Jorden van Foreest, eerste Sissaan die het tot grootmeester heeft geschopt!
  • ‘Bezoekers’ wees gerust; de externe wedstrijden van Sissa worden gespeeld in het Jannes van der Wal Denksportcentrum

Links

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.