De twee H's; Herfstvakantie en Hoogeveen = schaken

Herfstvakantie en Hoogeveen. Twee H’s en de combinatie betekent schaken. Ook deze herfstvakantie trekken er weer een flink aantal schakers naar het raadhuis in Hoogeveen. ‘s-Morgens vroeg komen de amateurs van de ochtendgroep al aan. Nog voor de toernooidirecteur. Voordeel van de ochtendgroep is dat je ‘s-middags mooi naar de Open Groep en de commentaren kunt luisteren. Het programma voor alle groepen is als volgt: Melden om anderhalf uur voor de start. Wachten op de indeling, want die is afhankelijk van wie er niet is komen opdagen. Kun je mooi je vriendschappen hernieuwen.

Als de indeling bekend is kun je gaan zitten op de juiste plek. Dan komt er nog een hoofdwedstrijdleider die je vertelt dat je mobieltjes wel in je tas of jas mogen, maar niet in je zak. En dat je jas/tas dan niet mee mag naar het toilet. Maakt het apparaat een geluidje dan verlies je de partij. Dat geldt ook voor de amateurs. En dan de administratie die je bij moet houden. Niet alleen de notatie van de partij, maar ook de uitslagenbriefjes moet je goed invullen en op de juiste plek inleveren. Ik weet het ik gebruik niet de juiste vaktermen maar zo begrijpt u beter waarover het gaat.

Bij de amateurs wordt dan ook nog verteld dat je de kopjes netjes moet opruimen. Eén wedstrijdleider had het bijna vergeten te zeggen. "Maar ja dat doet u toch niet!" was zijn excuus.

Lees verder…

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.