4 ChessQueens in de Europacup

Deze week wordt in de Macedonische hoofdstad Skopje de European Chess Club Cup gespeeld, de Europacup voor clubs dus. Vier van de vijf ChessQueens zijn van de partij. In het open toernooi doet, naast het Leids Schaakgenootschap en HMC Calder, een team van En Passant mee met Zhaoqin Peng in hun gelederen. Anne Haast, Bianca de Jong-Muhren en Tea Lanchava vormen samen met Linda Jap Tjoen San het team van De Stukkenjagers dat in het vrouwentoernooi uitkomt.

De eindbalans

De Stukkenjaagsters doen wat je zou verwachten. Ze verslaan de veel zwakkere tegenstanders en verliezen van de veel sterke teams. Alleen de 2-2 van de laatste ronde is tegen de verwachting in. Tea is topscoorder met 3½ uit 7. Bianca komt tot 3 punten. Anne scoort 2½ punt en Linda 2.

Het meest succesvol van de Nederlandse dames is toch wel Peng. Ze haalt 3½ punt, allemaal behaald tegen spelers met een rating boven de 2450.

Opvallend aan het toernooi is dat in alle wedstrijden van De Stukkenjaagsters de ratingverschillen behoorlijk waren; in 3 wedstrijden waren De Stukkenjaagsters op papier duidelijk sterker, in de andere 4 wedstrijden waren juist de tegenstandsters theoretisch veel sterker. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt door het geringe aantal teams in het vrouwentoernooi (12).

Ronde 1

De eerste ronde verloopt goed voor de Nederlandse dames. De Stukkenjaagsters winnen met 3-1 van het Israelische team Hezliya Chess Club. Anne verliest weliswaar van WFM Irina Len (2127), maar de andere drie stukkenjaagsters winnen. Peng doet het goed; ze houdt grootmeester Sabino Brunello (2553) van Worldtradinglab 64 Club Modena op remise. Het team verlies echter.

Ronde 2

Ugra uit Rusland blijkt te sterk voor De Stukkenjaagsters. Aan alle borden hebben de Russinnen een duidelijk hogere rating dan de Nederlandse dames. Anne komt totaal verloren een te staan tegen GM Anna Ushenina (24266), maar in de tijdnoodfase keren de kansen. Anne lijkt zelfs te gaan winnen, maar het wordt remise. Bianca houdt IM Lilit Mkrtchian (2445) op remise, ondanks een ratingverschil van bijna 150 punten. Aan de andere borden gaat het mis. Tea verliest van IM Marina Guseva (2411) en Linda van WGM Baira Kovanova (2376).

Ook Peng gaat onderuit, tegen FM Jarvi Javenpaa uit Finland. Het team wint wel.

Ronde 3

In ronde 3 spelen De Stukkenjaagsters tegen Bossa Nova uit Wit-Rusland. Ditmaal zijn het de Nederlandse dames met de duidelijk hogere ratings. Anne wint van FM Lanita Stetsko (2278). Ze trekt de partij naar zich toe met een mooie combinatie. Zie het diagram hiernaast; ziet u met welke zettenreeks Anne de partij beslist? De oplossing vindt u op www.chessqueens.nl/?pagina=nieuws&itemId=40. Bianca haalt wederom remise, tegen WIM Natalija Popova (2257). De beide andere dames halen het volle punt binnen. Tea tegen Ekatarina Bogdan (2064) en Linda tegen Mariya Kaliadzich.

Voor Peng weer remise tegen een grootmeester, Gennadij Fish (2460). En Passant verliest, tegen Werder Bremen.

Ronde 4

Zoals verwacht hebben De Stukkenjaagsters het moeilijk tegen het sterke Gambit Asseko See, dat een thuiswedstrijd speelt. Bianca scoort nog een knappe remise tegen WGM Aleksandra Goryachkina (2480). De andere drie partijen gaan echter verloren, 3½-½. Toch is het niet bij voorbaat een uitgemaakte zaak geweest. Linda stond weliswaar al vroeg in de partij minder tegen WGM Dinara Suduakassova (2402) en verloor ook, maar Anne en Tea weten geruime tijd de partijen in evenwicht te houden. In het eindspel wetende Macedonische dames toch te winnen. Anne verliest van GM Antoeanetta Stefanova (2500), Tea van IM Yang Shen (2460). Een forse nederlaag, maar de eindstand is toch wat geflateerd.

Peng zet een geweldige prestatie neer. Ze klopt de Duitse grootmeester Gennadi Ginsburg (2511). Haar team, En Passant, wint ook de match (tegen De Sprenger Echternach uit Luxemburg).

Ronde 5

De wedstrijd tegen Nona uit Georgië is inderdaad zwaar gebleken voor De Stukkenjaagsters. Tea sleepte een remise uit het vuur tegen IM Lela Javakhishvili (2463). Dat was enige succesje in de match. Bianca kwam al vroeg in de partij tegen GM Bela Khotanashvili (2502) op achterstand en verloor ook. Linda kon de partij nog een hele tijd in evenwicht houden, maar moest uiteindelijk toch haar meerdere erkennen in IM Nino Batsiashvili (2500). Vooral Anne wist het haar tegenstandster, GM Nana Dzagnidze (2573), lang moeilijk te maken. Pas op de 62e zet kwam Dzagnidze duidelijk op voordeel. Ze uiteindelijk 82 zetten nodig om Anne op de knieën te krijgen. 3½-½

Voor Peng was er weer een uitstekend resultaat. Ze won van GM G. Petar Arnaudov (2480) uit Bulgarije. Ze was de enige van En Passant die won. En Passant verloor met 4-2 van Gambit Asseco See.

Ronde 6

In de 6e ronde treffen De Stukkenjaagsters wederom een hele sterke tegenstander, SHSM Legacy Square uit Rusland. Aan bord 1 treft Anne GM Valentina Gunina (2529). In januari wist Anne van Gunina te winnen bij Tata Steel Chess, uitgerekend op ChessQueens-dag. In Skopje lukt het Anne niet die stunt te herhalen, ze verliest. Aan bord 2 haalt Bianca wederom remise tegen een sterke tegenstandster, WGM Olga Giriya (2464). Daar blijft het echter bij. Tea verliest aan bord 3 van IM Ekatarina Kovalevskaya (2462). Aan bord 4 verliest Linda van IM Alina Kashlinskaya (2448). De beroemdste speelster van SHSM is niet opgesteld: GM Alexandra Kosteniuk.

Peng laat weer zien goed in vorm te zijn. Ze houdt GM Lelys Stanley Martinez Duany (2470) op remise. En Passant verliest echter de match met 4½-1½

Ronde 7

In de laatste ronde treffen De Stukkenjaagsters een minder sterk team, Oslo Schakselskap. Tegen de verwachting in wordt het slechts 2-2. Tee trekt al vroeg de winst naar zich toe. Ze verslaat de Nederlandse Yonne Tangelder (1904). Yonne komt van oorsprong uit Hoensbroek (Limburg), maar woont al jaren in Noorwegen. Ook Anne wint haar partij, tegen de enige titelhoudster in het Noorse team, WGM Olga Dolzhikova (2143). Linda verliest echter, van Anastasia Edakina (1736). Ook bij Bianca gaat het mis, ze verliest van Ellisiv Reppen (2050).

En Passant speelt in de laatste ronde tegen Bronshoj Skakforening uit Denemarken. Peng sluit een voor haar geslaagd toernooi af met een nederlaag, tegen IM Kim Pilgaard (2373). Het team verliest ook, 2½-3½.

Volg de verrichtingen van de Nederlandse dames via www.chessqueens.nl.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.