Geen vals spel in Groningen

Omdat er bij velen onzekerheid heerst over de berichten van mogelijk vals spel tijdens de vierkampen op het Chess Festival Groningen: al de columns dienaangaande waren geheel verzonnen. Erwin Kok bedacht, schreef en publiceerde n.a.v. zijn partij tegen mij op het blog van Roelof Kroon het puur als grap bedoelde verhaal: Falende UNITY 3D bril kost schaker eindzege in 4-kamp Schaakfestival Groningen. Ik werd door hem als direct betrokkene meteen op het stuk geattendeerd, vond het erg humoristisch en meer dan waard om voor een groter publiek toegankelijk te maken. Ik deed dit in de vorm van een eigen column op deze schaaksite: Vals spel op Groninger vierkampen?, waarin ik (voor het effect) als zogenaamd slachtoffer volledig mee ging in de grap.

Zie ook hier de update van het Unity 3D verhaal.

Ik wil de organisatie van het Chess Festival Groningen feliciteren met en hartelijk danken voor een zeer geslaagd Schaakfestival 2015! En wens een ieder een heel gelukkig nieuw (schaak)jaar toe.

17 Comments

 1. Avatar
  coenj december 30, 2015

  Ah…. maar hebben jullie mensen niet op een idee gebracht? :)

 2. Avatar
  wallie666 december 31, 2015

  Was gewoon leuk stuk imo, dank voor het schrijven en hopelijk volgt er meer!

 3. Avatar
  TheVoiceOfReason december 31, 2015

  Kan misschien wel leuk bedoeld zijn maar het onderwerp is dat allerminst. Valsspelen komt de laatste tijd geregeld voor en dus ook dat het spel op die manier in het nieuws komt. Dat verklaart ook waarom veel mensen, waaronder ondergetekende, het verhaal geloofden en oprecht geschokt waren.

 4. Avatar
  Bazman december 31, 2015

  Mij ontgaat de grap in dit geheel. Wat is er leuk aan om te zeggen dat je valsspeelt maar je doet het niet?

 5. Avatar
  achja december 31, 2015

  Als je deze grap had geplaatst rond 1 April, dan was het wellicht leuk geweest,

  hoewel grappen maken over zo’n actueel serieus onderwerp ietwat ver gaat.

  Nu op dit moment vond ik het alleen maar verwarrend overkomen.

  In ieder geval een prettige jaarwisseling en een mooi 2016 met vooral menselijk schaak toegewenst 🙂

 6. Avatar
  sake jan de boer december 31, 2015

  Uit het Unity 3D verhaal:

  … Falende UNITY 3D bril … een late donkere donderdagavond … fluisterend aangesproken … lange man met krullend haar … bakfiets … Arhur … buurman schaaktrainer … grondlegger ‘serious gaming’ … uitvinder van ‘PONG’ … de ‘head mounted display’ (HMD) … de tijd-en afstand loze role of non-role playing games … de antenne in de vorm van een pen (met microfoon en speaker) … thuisbasis in Usquert … ‘My System’ … vol punt in mijn achterzak … ietsje duizelig, dat wel … na Dxg5 komt effe .. Pf3 … ‘Dame en Effe’ …

  Verderop in het verhaal:

  … de optimalisering van de techniek … het voortdurend in amplitude gemoduleerde opgewekte hoogfrequente signaal … de verlaging van de amplitude van de draaggolf .. de fluittoon ronde de 20-e zet … de overschakeling in de sporthal op een andere internet frequentie (van 2,4 GHz naar 5 GHz)… de storingen naar verluidt vanwege het minimaliseren van de verlichting … het verlagen van de verwarming … de beïnvloeding van de gegeven weerstand vanwege de kwadratische met de stroom toegenomen ontwikkelde warmte … de daardoor negatief beïnvloedde 4G ontvangst … de schoonmakers van de sporthal die al met hun karretjes rondliepen …

  De foto’s:

  van PONG, het videospel, de zoon met koptelefoon, de vette rode stippellijnen met pijlen …

  Beste mensen, over smaak en humor valt niet te twisten. Maar hoe ver moet je gaan om niet serieus genomen te moeten worden? Zij die het verhaal voor waar aannamen of zich zelfs maar in verwarring gebracht voelden, hebben ons is stomme verbazing achtergelaten.

 7. Avatar
  TheVoiceOfReason december 31, 2015

  Ja leg de verantwoordelijkheid maar bij die mensen neer.

 8. Avatar
  Johan Hut december 31, 2015

  Ik schaar mij achter Sake Jan. Ik dacht meteen dat het een grap was. Mede door de foto met de lijntjes.

 9. Avatar
  meesterschaak december 31, 2015

  Schakers en humor…….die combinatie is niet altijd even gelukkig blijkt maar weer.

 10. Avatar
  coenj december 31, 2015

  Het hele punt is dat geschreven humor vaak niet goed over komt.

 11. Avatar
  Jeroen Schuil januari 01, 2016

  Leuk Erwin en Sake Jan. Ik vond het vermakelijk en heb me ook best geamuseerd met de reacties van mensen die in een spagaat schoten en dat achteraf aan hun eigen gebrek aan humor wijten ;)

 12. Avatar
  DutchKing januari 05, 2016

  Hoe treffend neergezet, wat een humor, typisch Gronings en nog meer complimenten voor de schrijvers. Soms lijkt het erop dat de schaakwereld nog in een saai en ingeslapen 1916 lijkt te leven in plaats van een levendig en dynamisch 2016. Iedereen die de boel een beetje wakker schudt en opvrolijkt, kan dus op mijn waardering rekenen. Mooie opmerking van Jeroen Schuil, degenen die er niet de humor van inzien, moeten maar ernstig overwegen om te gaan dammen.

  Overigens zijn de aardbevingen in Groningen non-existent, en slechts een complot van de Friezen om Groningen los te weken van de rest van Nederland en in de Noordzee te laten afdrijven. Common knowledge binnen de FSB :-X

 13. Avatar
  pascallosekoot januari 09, 2016

  Beste Sake Jan,

  Een leerzaam verhaal. Wat mij niet duidelijk is, is het 3D effect van de bril. Wat is de meerwaarde tov. van de Unity 2D, die aanzienlijk goedkoper is en klaarblijkelijk aanzienlijk minder gevoelig voor storing is?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.