Gaat Giri zijn eerste grote toernooi winnen?

Tata Steel Chess Tournament geopend

Magnus Carlsen, Anish Giri en de 12 andere grootmeesters uit de Tata Steel Masters stonden vanmiddag gebroederlijk op het podium tijdens de officiële opening van de 78e editie van het Tata Steel Chess Tournament. Vanaf morgen gaat zich een spannende strijd voltrekken. Nederlands grootmeester Giri heeft een goed jaar achter de rug. Hij staat derde op de wereldranglijst en speelt in maart in het Kandidatentoernooi. Daar wordt bepaald wie eind dit jaar wereldkampioen Carlsen mag uitdagen. Giri’s eerste overwinning op een groot toernooi laat echter nog op zich wachten. Gaat het hem lukken om in Wijk aan Zee op 31 januari tot winnaar te worden uitgeroepen? De verwachtingen zijn hooggespannen. Onder Nederlandse schaakliefhebbers is het begin van een Oranjekoorts waar te nemen.

Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland opende het toernooi en benadrukte daarbij hoe belangrijk schaken is voor jongeren. “Het doet me goed om te zien dat schaken ook onder jongeren populair is.”, aldus Henrar. “Anish Giri, die sinds kort officieel ambassadeur van het Tata Steel Chess Tournament is, reikt vandaag de prijzen uit aan de winnende teams van het NK Scholierenschaak. Tijdens het toernooi hebben we zowel in Wijk aan Zee als op de speellocaties in Amsterdam en Utrecht speciale programma’s voor jongeren. En we zijn er trots op dat we in Amsterdam de première hebben van de documentaire “De Droomvermenigvuldiger”, gemaakt door Kees Hoogeveen en Johan Wakkie. Deze film vertelt het verhaal van Mustapha Eljarmouni, die in Amsterdam eigenhandig bruggen heeft weten te slaan tussen verschillende culturen door kinderen samen te laten schaken. Schaken verbindt en verbroedert en wij zijn blij daar als Tata Steel een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Tweemaal Nederlandse tweestrijd

Op het Tata Steel Chess Tournament zal zich morgen tweemaal een boeiende Nederlandse tweestrijd voltrekken: Nederlands jongste grootmeester, Jorden van Foreest, zal het dan bij de Tata Steel Challengers opnemen tegen Nederlands kampioene Anne Haast. De 16-jarige Van Foreest maakt daarmee zijn debuut in Wijk aan Zee én in de wereld van de grote internationale schaaktoernooien. De tweede Nederlandse tweekamp morgen is de partij van de ervaren Erwin l’Ami tegen opkomend talent Miguoel Admiraal.

NK Scholierenschaak

Vanmiddag is in De Moriaan in Wijk aan Zee al het eerste toernooi gespeeld: scholenteams uit heel Nederland streden daar in de finale van het NK Scholierenschaak. Het Gymnasium Apeldoorn (categorie Algemeen) en het Stedelijk Gymnasium Leiden (categorie 1e en 2e leerjaar) kwamen daarbij als winnaars uit de strijd. Zij mochten tijdens de opening van het Tata Steel Chess Tournament op het podium hun prijs in ontvangst nemen uit handen van Anish Giri.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar grootmeesters en amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Diezelfde focus heeft staal maken, een hightech proces waarbij innovatie centraal staat. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het verder verbeteren van processen en producten om daarmee klanten te helpen succesvol te zijn in hun markten en een bijdrage te leveren aan het realiseren van een duurzame samenleving. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament (waaronder de speelschema’s van de Tata Steel Masters en de Tata Steel Challengers) is te vinden op www.tatasteelchess.com. Het toernooi is ook te volgen via Twitter (@TataSteelChess) en Facebook (TataSteelChess).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.