Tata Steel Chess Tournament zet samenwerking internationale schaakspelersbond ACP voort in 2017

Het Tata Steel Chess Tournament zet in 2017 de samenwerking voort met de ACP, de internationale bond van schaakgrootmeesters. In de Tata Steel Challengers wordt wederom een plek toegekend aan een veteranenspeler (45+). Die gaat volgend jaar naar de Israëliër Ilya Smirin (1968), die eerder in 1993 en 1994 deelnam aan het schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Daarmee is de eerste deelnemer bekend van het Tata Steel Chess Tournament 2017. “Smirin geldt als een zeer sterk grootmeester en is geliefd om zijn ondernemende en aanvallende spel”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. Komend jaar wordt er niet alleen in de Tata Steel Masters, maar ook in de Tata Steel Challengers een plek gereserveerd voor een speler uit de ACP Tour. De leden van de ACP hebben het Tata Steel Chess Tournament onlangs uitgeroepen tot het beste internationale toernooi van 2015. De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van vrijdag 13 tot en met zondag 29 januari 2017.

In de Tata Steel Masters 2017 is een plek gereserveerd voor de speler die op 1 december 2016 het hoogst genoteerd is van de ACP Tour (van de spelers die op 1 januari 2016 een rating van 2750 of lager hadden). Tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2016 ging die plek naar de Rus Evgeny Tomashevsky. Hij eindigde als 11e en wist in de laatste ronde verrassend Fabiano Caruana te verslaan. In 2015 wist ACP-kandidaat Wojtaszek wereldkampioen Magnus Carlsen te verslaan, de uiteindelijke winnaar van het toernooi. In de Tata Steel Challengers is voor volgend jaar ook een plek gereserveerd: voor de speler die op 1 december 2016 het hoogst genoteerd is van de ACP Tour van de spelers die op 1 januari 2016 een rating van 2650 of lager hadden. “De samenwerking biedt grootmeesters een unieke kans om zich te kunnen plaatsen voor het meest vooraanstaande schaaktoernooi van de wereld”, aldus Emil Sutovsky, voorzitter van de ACP.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.