2e ronde NK 2016: Van Wely gaat los in tijdnood

Gelukkige winst Van Foreest tegen Van den Doel

Met een waanzinnige winstpartij heeft Jorden van Foreest een droomstart in dit NK. Met twee uit twee staat hij nu alleen bovenaan (weliswaar heeft hij wel al twee keer met wit gespeeld). Grappig voor de toeschouwers was dat Van den Doel ervoor koos om tot op zeker moment de opening van Jordens winstpartjj uit de eerste ronde te volgen. En optisch leek Jorden wederom met zeer origineel spel in het overwicht te komen.Maar Van den Doel speelde steeds uiterst secuur de beste zet en nam gaandeweg het initiatief over. Hij zal in het eindspel ongetwijfeld op winst hebben gespeeld. En zo wikkelde hij in veel betere, maar razend ingewikkelde stelling met een kwaliteitsoffer af en, zoals dat soms gaat in zulke eindspelen, enigszins tragisch, dat leidde juist tot verlies.

Loek gaat los in in tijdnood tegen Reinderman

Loek van Wely keek heel tevreden terug op zijn overwinning op Reinderman. Na de remise in de eerste ronde tegen Bok die hem niet zo behaagd had, ging het vandaag een stuk gemakkelijker. De opening bracht wit niet echt iets bijzonders (Loek had alleen Hollands voorbereid, hij kan met een netgeboren zoontje natuurlijk niet alles bekijken): wat ruimtevoordeel en zwart staat passief.Loek: “pas in de tijdnood gingen we los”, en hij drong toen heel snel de zwarte stelling binnen. Waar is het voor Reinderman precies misgegaan? Volgens Loek heeft Reinderman misschien te lang nagelaten de zwartveldige lopers te ruilen en ook het verlies van controle over de e-lijn was ernstig.

Ontevreden lAmi komt toch met remise weg

Hoe zou Erwin L ‘Ami zich houden na zijn verschrikkelijke toernooistart? Hij was niet mals over zichzelf: zijn spel vandaag was “volstekt belachelijk΅. Hij staat met wit significant beter (hij verraste Ernst in de opening met de manoeuvre Le2-Ld3), geeft dat stellingsvoordeel uit handen, wat resulteert in een volstrekt remise toren/pionneneindspel, let even wat minder op en krijgt dan tot zijn afgrijzen een volkomen uit de lucht vallend 28….Tb4 voor de kiezen. Zo wist hij het zichzelf nog heel moeilijk te maken en moest er hard gewerkt worden voor de remise, want Ernst probeerde het uiteraard maar al te graag nog even.

Jan Werle – Benjamin Bok remise

Benjamin Bok gaf na afloop, best opgelucht, aan dat hij zich zijn openingsvoorbereiding niet meer precies kon herinneren. een ongelukje zonder cosequenties. Er moet inderdaad al ergens in de opening (die Jan Werle voor het eerst speelde) iets voor Bok zijn misgegaan. Want Werle kon gewoon proberen zijn extra pion vast te houden en waar is de zwarte compensatie?Het cruciale moment in de partij kwam na 16…a3. Werle wilde eigenlijk 17.b3 doen, had heel veel uitgerekend maar zag toch spoken op de weg. Hij was bang voor 17…Db4 en de scherpe variant die dan volgt, maar die is waarschijnlijk gewoon goed voor wit: 18. P1e2, Tc8 19. dxe6!. Na het gespeelde 17. bxa3 kwam er snel een gelijk eindspel op het bord en werd de remise getekend.

Paduria slagvaardiger in tijdnood dan Middelveld

Martine Middelveld had in de openingsronde al geen gelukkige dag, en de partij van vandaag zal haar ook niet opbeuren. Met wit verliep haar opening normaal, maar zoals Smaranda aangaf verzuimde ze Pe5 te doen, waarna zwart dat met Te8 kan verhinderen en zelf een geweldig paard op e4 krijgt. Zwart speelde het ook niet optimaal en in de wederzijdse tijdnood ging het een beetje alle kanten uit. Martine voelde zich op zet 37 gedwongen tot een kwaliteitsoffer, maar dat bleek al snel verliezend.

Geen kans voor Jap tegen Kazarian

Linda Jap had na een prachtige openingsoverwinning in deze tweede ronde bepaald haar dag niet. Al vanaf de opening, waarin ze naar eigen zeggen verrast werd, ging het moeizaam en ze begon heel veel tijd te gebruiken. Ze besloot tamelijk roekeloos een pion op a2 mee te nemen, maar toen kwam na wits opmars f5 meteen de beslissende fout 19…g5. Kazarian maakte het klinisch foutloos af.
Van Weersel straft mislukte opening Hortensius nie

Slaagde Lisa Hortensius er in de eerste ronde niet in de mislukte opening van Kazarian te weerleggen, in de tweede ronde ging er bij haarzelf iets helemaal mis in de opening. Al snel kwam ze slecht tot verloren te staan, maar van Weersel verzuimde het af te maken. 28 b6! had meteen gewonnen, Nu werd het eindspel uiteindelijk remise.

Paulet verliest uiteindelijk van Haast

Paulet kon gelukkig nog vriendelijk lachen na een wel heel zenuwslopende nederlaag in 79 zetten tegen Anne Haast. Maar wat haar overkwam, zou een volwassen man tot tranen brengen. Paulet wist Haast al in de opening te verrassen, kwam in het middenspel in groot voordeel (het witte paard op d4 tegen de zwarte loper op b7), en ging het eindspel in met maar liefst DRIE pionnen meer. Weliswaar was het een heel vreemd eindspel, niet zo heel makkelijk natuurlijk, zwart kon steeds knap nieuwe defensies inbouwen, en daar gooide Paulet dan een pion tegenaan.Voor je het weet is je hele materiële voordeel verdampt, je koningsstelling opgeblazen en zou je eigenlijk vol op de rem moeten trappen en voor remise gaan. Paulet, die na de tijdnoodfase besefte dat ze met 38. bxa5 een opgelegde winst had gemist, bleef het proberen. En uiteindelijk was het Anne Haast die aan het eind nog wist toe te slaan. En Haast heeft zich vandaag natuurlijk weer een ongelofelijk verdediger betoond.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.