Tiende ronde: Anna-Maja en Robby blijven winnen

De twee Nederlandse kanshebbers hebben vandaag beiden hun partij gewonnen. Anna-Maja is op 8 uit 10 gekozen en staat nu gedeeld eerste, al staat ze op basis van onderling resultaat tweede. Robby won ook en heeft 7 punten, een overwinning morgen kan in het gunstige geval een bronzen medaille opleveren. Marijn verloor helaas weer en vindt schaken op dit moment even een rotspel.

Robby kreeg met zwart tegen de Amerikaan Hilby (2319) via een zetverwisseling de h3-variant van de Najdorf. Onze landgenoot kende de theorie beter en kwam al snel goed te staan: nadat er wat stukken geruild werden kwam de zwarte dame op h4 en bleek de structuur e5-f4-g4-h3 voor wit verzwakkend te zijn. Nadat ook de d-lijn open kwam leek winst een kwestie van tijd, maar het werd toch even lastig. Maar een afwikkeling naar een dubbel toreneindspel bleek te winnen: twee torens op de derde rij veroverden zowel de witte h- als g-pion waarna wit meteen opgaf. De derde overwinning op rij voor Robby die nu zevende staat en morgen dus ergens voor speelt.

Marijn speelt morgen alleen om de schade te beperken, voor de tweede dag op rij verloor hij van iemand uit Slowakije. Lintner (2065) had op zich door hem te pakken moeten zijn, vooral omdat de Slowaak de Winawer niet zo goed speelde (snel f4 en lange rokade). Een pionoffer (f5) dat waarschijnlijk gewoon bluf was werd echter niet geaccepteerd , Marijn stuurde zijn paarden naar de witte damevleugel maar verwaarloosde zijn koningsvleugel en raakte zo een kwaliteit en twee pionnen kwijt. Een stukoffer gaf hem toch wat schwindelkansen, maar na nog een onnauwkeurige zet was het gedaan. 4 uit 10 nu en dus definitief een minscore. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.