Tweede Haarlemse Meesters brengt geen nieuwe meesters

Terwijl Thomas Willemze de toernooizege binnen handbereik bracht door zijn naaste belager Alina l’Ami te verslaan, beet kandidaat-IM Jaap de Jager zijn tanden stuk op Anna Warakomska. Daardoor is de laatste hoop op een meesternorm in het tweede Haarlemse Meesters-toernooi vervlogen.

Foto: Harry Gielen

Tegen de Poolse bediende Jaap zich opnieuw van de openingsopzet die hem twee ronden terug snel voordeel opleverde tegen Jasel Lopez. Vandaag was daar geen sprake van: na een onnauwkeurigheid op zet 12 was hij al vroeg gedwongen zijn rokade op te geven en leek zijn stelling rijp voor de sloop.

Warakomska vond niet het beste plan, zag haar voordeel verdampen en toen zij met een speculatief paardoffer het bord in brand zette, counterde Jaap correct. Dat leverde hem twee vrijpionnen op de damevleugel op, maar zijn koning stond daar nog altijd onveilig op d2. Toen hij onnauwkeurig voortzette – het was wijs geweest om38…d4! te verhinderen met bijvoorbeeld 38.Dc6 – kwam hij nog even in de problemen, maar uiteindelijk bleef alles nog net binnen de remisemarge.

Thomas Willemze kan de toernooizege intussen nauwelijks nog ontgaan. Terwijl hij Manuel Bosboom niet verder zag komen dan remise tegen Nargiz Umudova, maakte hij zelf korte metten met zijn andere naaste belager, Alina l’Ami. In een soort Versnelde Draak zonder witveldige lopers leek de manoeuvre Dd8-d7-d8-a5 voor uw verslaggever ietwat tijdrovend – normaal wordt diezelfde reis in één zet afgelegd – maar als de Britse GM Gawain Jones het al eens bedacht heeft, zal dat ongetwijfeld meevallen. Lees verder

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.