‘Wimbledon van het schaken’ geopend. Nieuw: tiebreak bij gelijke eindstand

Het Tata Steel Chess Tournament, door grootmeester Levon Aronian ‘Het Wimbledon van het schaken’ genoemd, is vanmiddag feestelijk geopend. Dat gebeurde bij Tata Steel in aanwezigheid van de 28 grootmeesters, die vanaf morgen in Wijk aan Zee een dertien ronden durende, slopende strijd aangaan. Gevraagd wat hij van het toernooi in Wijk aan Zee vindt, antwoordde Aronian: “Het is dé schaakstad, de plek waar de ziel van de schaaksport zich bevindt”. Nieuw element is dat bij een gelijke eindstand in de Tata Steel Masters op de laatste speeldag er een tiebreak wordt gespeeld. Voor morgen staan twee spannende partijen op het programma: So – Carlsen en Karjakin – Giri.

Wereldkampioen Magnus Carlsen wist het toernooi de afgelopen drie jaar te winnen. In totaal heeft hij het Tata Steel Chess Tournament vijfmaal op zijn naam geschreven, waarmee hij samen met Anand recordhouder is. Met naast Carlsen topspelers als Karjakin, So, Aronian en Giri is de 79e editie van het toernooi wederom sterk bezet.

Kampioen op openingsdag

In de Tata Steel Challengers zijn de ogen gericht op de 17-jarige grootmeester Jorden van Foreest. Hij is de enige deelnemer aan het toernooi die zich al op de openingsdag kampioen mag noemen. Hij heeft namelijk vandaag met het team van zijn school (de Topsport Talentenschool Groningen) het NK Scholierenschaak in Wijk aan Zee gewonnen. In zijn team zaten ook zijn broers Lucas en Pieter van Foreest. Het Willem Lodewijk Gymnasium, eveneens uit Groningen, won in de tweede categorie van het NK.

Jeugd centraal

Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland, gaf aan dat Tata Steel dit jaar maximaal inzet op het betrekken van jongeren bij het toernooi. “Het doet me goed om te zien dat het toernooi, in lijn met ons Future Generations omgevingsbeleid, veel activiteiten voor kinderen bevat. Schaken is goed voor de ontwikkeling van kinderen en speelt een belangrijke rol in het verbinden van jongeren en volwassenen van alle leeftijden en achtergronden. Burgemeester Freek Ossel van Beverwijk maakte tijdens de opening bekend dat de Montessori School uit Beverwijk van de gemeente en Tata Steel een Max Euwe Chess Court krijgt aangeboden, om leerlingen nog meer te stimuleren om het schaken op te pakken.

De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament  vindt plaats in Wijk aan Zee van 13 januari tot en met 29 januari 2017. Op donderdag 19 januari spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters hun 5e ronde in De Kuip in Rotterdam en op woensdag 25 januari de 10e ronde in De Philharmonie in Haarlem.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving. Volgend jaar wordt het toernooi voor de 79e keer georganiseerd. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 14 januari 2017

    Even iets rechtzetten. Carlsen won in 2013, 2015 en 2016. Dus niet de laatste drie keer! Aronian won in 2012 en 2014.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.