“Spotify” door Jan Willem Duijer. Column van Schaakvereniging Promotie.

Klinkt schaken u als muziek in de oren? Lees dan de column van Jan Willem.

Het gezellige gekwek waar kantoortuinen, hardloopgroepen en volle trams om bekend staan zul je in Nederlandse schaakclubs niet horen. Tussen 8 uur en half 11 ‘s-avonds kun je in de meeste schaakzaaltjes een speld horen vallen. En wie het toch waagt om iets te zeggen kan op dodelijke blikken van zijn clubgenoten rekenen. Ik heb dat zelf altijd wat vreemd gevonden. Schaakverenigingen zijn immers gezelligheidsverenigingen, die rechtstreeks afstammen van de koffiehuizen uit de 19e eeuw, waarbinnen schaken, converseren en het roken van sigaren nog innige vrienden waren (Manuel Nepveu zou er geweldig thuis zijn geweest). Waar het is misgegaan weet ik niet. Waarschijnlijk in de loop van de 20e eeuw, toen het schaakspel tussen vrienden geleidelijk in sport tussen tegenstanders veranderde en het plezier van de schaakpartij kantelde naar de bittere ernst van winst en verlies.

Lees de hele column hier !

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.