“The Girls from Georgia” door Hans Meijer. Column van Schaakvereniging Promotie.

De column van Hans gaat exclusief over dames (van vlees en bloed, niet van hout/plastic).

Hoe is het mogelijk dat van een land met slechts 3.7 miljoen inwoners acht schaaksters, elf als we de schaaksters uit dat land die nu elders vertoeven ook meetellen, in de top 100 van de wereld staan? Voor het evenaren van deze prestatie zou Nederland met zijn 17 miljoen inwoners de helft van de top 100 moeten leveren, terwijl een blik op de top honderd van maart 2017 leert dat er slechts één Nederlandse instaat. Het is een van die raadselachtige gebeurtenissen waarmee we van tijd tot tijd geconfronteerd worden en waarvoor we geen goede verklaring kunnen vinden. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het zal zeker geholpen hebben dat Georgië twee keer een wereldkampioene schaken, Nona Gaprindashvili en Maia Chiburdanidze, had. Vergelijkbare effecten zijn in andere landen, Nederland met Max Euwe en Peru met Julio Granda, aan te wijzen maar niets haalt het bij de schaaksters uit Georgië. Een land dat enigszins in de buurt komt is Uruguay met zijn 3.5 miljoen inwoners waar iets vergelijkbaars met voetballers aan de hand is. Twee keer werd Uruguay wereldkampioen en op de FIFA lijst van maart 2017 stond het op de negende plaats. Bela en Nino B. Het enige lid van Promotie dat ooit tegen een dame uit Georgië schaakte is Willem Broekman. Tijdens het Gibraltar Open 2017 moest hij het in de eerste ronde tegen GM Bela Khotenashvili opnemen. Willem verloor deze partij nogal ongelukkig. Op de achttiende zet greep hij mis, zag dat hij een stuk ging verliezen, en gaf op. Toen ik hem ernaar vroeg bleek dat hij dit voorval helemaal verdrongen had. Hij kende Bela helemaal niet meer. Bela, die in 2012 en 2017 schaakkampioene van Georgië was, zat op haar beurt tijdens het Qatar

Verder lezen?? Klik razendsnel hier !

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.