Nederlands Studenten Kampioenschap

Update 30 juni 2017: Het Studentenkampioenschap wordt integraal onderdeel van het Amsterdam Science Park Schaaktoernooi. Studenten spelen in de open groepen, maar er is wel een NK Studenten met het bijbehorende prijzenfonds.

Tijdens het 7e Science Park Schaaktoernooi wordt voor de eerste keer sinds 1996, in samenwerking met de KNSB, het officiële Nederlands Studenten Kampioenschap georganiseerd. Deelnemers spelen negen ronden in een van de open groepen A, B, C of D, passend bij het eigen speelniveau. Nederlandse studenten aan MBO, HBO of Universiteit kunnen aan het toernooi meespelen.

Aanmelden
Klik hier voor het inschrijfformulier.

Speelsysteem en -tempo
Omdat de spelers elkaar niet allemaal tegenkomen aan het bord wordt er nog een extra competitie met verkort speeltempo gespeeld tussen de studenten. De vorm en het tempo hangen hierbij af van het uiteindelijke aantal meedingende deelnemers. De eindstand in het kampioenschap wordt bepaald door een formule waarbij uiteindelijk de in de onderlinge competitie behaalde punten het zwaarst zullen meewegen, en de punten behaald in open groep A zwaarder dan die in groep D. De formule is 4 x aantal punten onderlinge competitie; 4 x punten in groep A; 3 x in B; 2 x in C en 1 x in D.

In de open groep is de bedenktijd voor elke speler 90 minuten voor 40 zetten, gevolgd door 30 minuten extra tijd voor de rest van de partij; met een tijdstoevoeging van 30 seconden per zet vanaf het begin van de partij.
De partijen beginnen dagelijks om 14:00 uur, op de slotdag om 12:00 uur.
NB: Het FIDE-reglement is van toepassing met uitzondering van artikel 1 in het toernooireglement. In plaats daarvan geldt: Een speler die niet binnen een uur na het oorspronkelijk vastgestelde tijdstip van de partij aan het bord verschijnt, verliest de partij, tenzij de wedstrijdleiding reële gronden ziet om van deze termijn af te wijken.Programma
Zaterdag 8 juli:
11:00 – 13:00 uur aanmelding/registratie; opening 13.50 uur

Zaterdag 8 juli – zaterdag 15 juli:
14:00 uur ronden 1 – 8

Zondag 16 juli:
12:00 uur ronde 9 met aansluitend prijsuitreiking.

Prijzenfonds
Het totale prijzenfonds is minimaal €1.000. De eerste prijs is €500. Dit prijzenfonds is naast het prijzenfonds in de Open groep. Er is een prijs voor de beste onderwijsinstelling. Nadere details worden later bekend gemaakt.Ratingverwerking
De resultaten worden ter ratingverwerking naar de KNSB en de FIDE gestuurd.

Inschrijfgeld
Studenten die zich hebben aangemeld voor 3 juli betalen een inschrijfgeld van € 20.
Studenten die zich hebben aangemeld voor groep A, B, C of D en alsnog willen meedingen in het kampioenschap betalen € 40. Studenten die zich op of na 3 juli aanmelden en ook willen meedingen in het kampioenschap krijgen een korting van € 10 op het gangbare inschrijfgeld in de open groepen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.