Grootmeester William (Bill) Lombardy overleden

Op 13 oktober jongstleden overleed grootmeester William (Bill) Lombardy op 80-jarige leeftijd.

Hij won in 1957 het jeugd wereldkampioenschap met de ongeƫvenaarde score van 11 uit 11, werd de secondant van Bobby Fischer in het interzonale toernooi van Portoroz in 1958 en was later Fischers coach tijdens de match om het wereldkampioenschap in 1972.

Mijn aandacht werd getrokken door een foto (zie rechts), die het overlijdensbericht begeleidde.

We zien het Amerikaanse studententeam van 1960 met onderaan de vliegtuigtrap William Lombardy. Voor hem staat een speler met een achternaam die momenteel vele verontwaardigde tongen losmaakt: Weinstein (Harvey Weinstein, de filmmagnaat die het veld moest ruimen na beschuldiging van aanranding).

In de schaakwereld wordt die naam vooral geassocieerd met Gary Kasparov. Zijn vaders achternaam was Weinstein, maar vanwege het antisemitisme in de Sovjetunie was het voor Gary raadzaam zijn moeders achternaam aan te nemen. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.