“Biotoop” door Theo Mooijman. Column van Schaakvereniging Promotie.

Op de voorpagina van het decembernummer van ‘Broerstraat 5’, het magazine voor alumni en relaties van de RUG werd het aangekondigd: ‘schaken in het academiegebouw’. De inhoudsopgave ging nog een stapje verder: ‘wereld beroemd toernooi te gast op de RUG’. Ik ga zonder dralen naar pagina 15. Joyce Fongers komt aan het woord. Voormalig meisjeskampioen van Nederland.
Werkzaam bij de RUG en via haar connecties in de schaakwereld heeft zij er voor gezorgd dat het Tata Steel toernooi op 24 januari een speelronde in Groningen houdt.
Dat gaat natuurlijk met de nodige publiciteit gepaard en het begint al meteen goed:
een kroegloperstoernooi op zaterdag 20 januari. Met z’n vele kroegen dicht bij elkaar zou je geneigd zijn te denken dat deze toernooi vorm een Groningse uitvinding is, doch naspeuring leerde mij dat LSG de tiende editie al achter de rug heeft. Zij het dat die toernooien in de zomer worden gehouden
wat mij een pre lijkt. Langer licht, geen dikke jassen aan- en uit te trekken, geen mutsen en sjaals kwijt raken. Heel slim vind ik het concept van Leiden (en wellicht ook van de navolgers) dat opgave per duo dient plaats te vinden. Twee weten meer dan één en dat zal zeker helpen bij het vinden van de volgende locatie. Eentje kan de Bob zijn, zodat de ander kan ondervinden of schaken onder invloed leuker is.

Twee dagen later, op maandag 22 januari wordt het nog leuker. Dan houdt ‘stand-up comedian’ Tex de Wit een Studium Generale lezing over ‘Schaken (en een klein beetje seks)’. Ik ken de beste man niet en ik vermoed dat als het onderwerp alleen ‘Schaken’ was geweest er lege stoelen zouden zijn.
Het is die toevoeging dat nieuwsgierig maakt. Toen ik de schaak-biotoop betrad was die volkomen seksloos. Een mannenwereld en ook geen regenboog te bekennen. Sinds meisjes in grotere getale zijn gaan schaken en daar niet mee stopten bij het bereiken van lichamelijke wasdom, is er natuurlijk wel sprake van seks in de schaakwereld. De vele schaak-huwelijken moge daarvan getuigen. Even terzijde: In de wereld van de spoorwegen wordt gesproken van treinstellen als de partners elkaar gevonden hebben bij het werk, dan wel de spoorhobby. Bij schaken kom ik niet verder dan het matte ‘schaakcombinatie’.
Die schaakhuwelijken of andere schaakrelaties blijven buiten het vizier van de boulevardpers
en zodoende weten wij er gewoonweg niets van. Er kan zich van alles afspelen bij toernooien, wij weten het niet. Wat weet Tex de Wit wat wij niet weten? Zouden er #me too onthullingen komen?
Komt na de R.K. kerk, de Jehovah’s, de film- en toneelwereld en een trits sporten nu ook de denksporten in een bedenkelijk licht te staan?

Ik denk het niet. Wat we wel weten is dat de aantrekkelijke schaakspeelsters ‘chess babes’ worden genoemd en dat ook Joyce ooit als ‘chess beauty’ betiteld werd.
Op het internet is nog een verslagje van een jaar of 25 geleden te vinden van een bezoek van jeugdige schakertjes uit Groningen aan een toernooi waarbij zij vragen mochten stellen aan grootmeesters. Ik citeer:
“Je mag alles vragen behalve iets over mijn vriendin”, waarschuwde Short zijn jeugdige interviewers. Hij herinnerde zich kennelijk de schaamteloze vraag van het vorige jaar die Kasparov op zich afgevuurd kreeg: “Hoe vaak ga je vreemd?
Joyce Fongers wilde van Nigel Short weten of topschakers eigenlijk wel gewone mensen zijn.
Short: “De meeste wel, maar er lopen wel een paar excentrieke figuren tussen. Ja, zelfs een paar abnormale figuren.

De schaakwereld verschilt dus in niets van de gewone wereld.

1 Reactie

 1. Avatar
  FlatlandR 02 januari 2018

  De Leidenaren zelf in 2008:

  “In navolging van steden als Amersfoort, Amsterdam, Delft, Veldhoven, Wageningen, Zaandam en Zwolle organiseert LSG in samenwerking met enkele Leidse cafés het Eerste Leidse kroegloperstoernooi.”

  Tex de Wit is 1 van de tekstschrijvers van Lubach. U weet wel, bekend van TTIP, de Farao van NL en The Netherlands Second. Indien onbekend, dan even joetoepen.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.