FIDE misschien wel meer onderwereld dan FIFA

De internationale schaakbond FIDE is in veel opzichten ‘misschien nog wel meer onderwereld’ dan wereldvoetbalbond FIFA, meent journalist en schaker Max Pam. Hij refereert aan de schimmige wegen van bondsvoorzitter en miljonair Kirsan Iljoemzjinov, die transacties namens de Syrische overheid mogelijk zou hebben gemaakt.

‘Als ze niet meer bij hun eigen bank kunnen, wordt het op den duur lastig.’
De Zwitserse bankrekeningen van de wereldschaakfederatie FIDE werden geblokkeerd nadat het reilen en zeilen van Iljoemzjinov wel érg nadrukkelijk aan de oppervlakte kwam. Echt als een verrassing kan het niet komen, constateert Pam. ‘In 1995 kwam hij aan de macht door als president van Kalmukkië met een enorme zak geld bij de FIDE binnen te lopen. Aangezien hij de steun heeft van Poetin, wordt hij steeds weer herkozen.’ Ook schakers klagen steen en been over de corruptie, zegt Pam. ‘De FIDE krijgt helemaal geen sponsors meer uit Westerse landen.’

Schaken in Saoedi-Arabië

En precies daarom was Iljoemzjinov voor zijn geld altijd aangewezen op duistere figuren als Kaddafi en Assad en landen als Saoedi-Arabië – en naar verluidt zelfs IS. ‘Het laatste WK snelschaken was in Saoedi-Arabië, een land waar schaken tot voor kort gewoon verboden was. Er zijn dan ook allemaal schakers en schaaksters die geweigerd hebben daar te spelen.’ Poetin blijft hem steunen, de Amerikanen hebben second thoughts, ‘Die hebben Iljoemzjinov toegang tot het land ontzegd en UBS heeft de federale regering in Washington gevolgd.’

Luisteren naar BNR

Lees verder…

4 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 15 februari 2018

  Voor de duidelijkheid: de bankrekening van de FIDE is bij mijn weten niet geblokkeerd (wat betekent dat je niet meer bij je geld kan), maar gesloten; ofwel: er kan niet gebruikgemaakt worden van de diensten van de bank, zoals het doen van overboekingen. Ilyumzhinov staat op de Amerikaanse sanctielijst, niet de FIDE. Anders had het wereldkampioenschap niet in New York gehouden kunnen worden.

  Dat zou betekenen dat het geld overgeheveld kan worden naar een nieuwe bankrekening als die gevonden wordt. En er zijn ongetwijfeld wel ergens op de wereld banken te vinden die niet onder UN-sancties vallen, en de betrokkenheid van Ilyumzhinov niet als een imagoprobleem zien.

  Natuurlijk heeft het persbericht van de FIDE een politieke kant: het maakt het makkelijker om van hun president af te komen. Normaal gesproken zou je iets dergelijks als sportorganisatie verborgen proberen te houden… Maar gelijk hebben ze.

 2. Avatar
  Jaap Amesz 15 februari 2018

  Ah, daar staat dus mijn gestolen geld! In eerste instantie werden mijn vragen over het mislukte Fide Chess Arena netjes beantwoord door de Fide, totdat ik mijn 50 euro voor een waardeloos titeltje in een waardeloos systeem terug vroeg, toen hoorde ik nooit meer wat……

   

   

   

 3. Avatar
  coenj 16 februari 2018

  Intussen is de KNSB aangesloten bij een organisatie die het regime Assad faciliteert.

 4. Avatar
  Frits Fritschy 16 februari 2018

  Zelfs onze eigen Jaap heeft het regime van Assad gefaciliteerd. Foei!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.