Grootmeesteres.

Nee, dit is geen tikfout. Ik bedoel niet ´grootmeesters´, maar inderdaad ´grootmeesteres´. Die term bestaat namelijk. In Trouw van 27 april las ik een artikel, De Firma Oranje, waarin uiteengezet werd hoe de hofhouding nu precies in elkaar steekt. Daar kwam ik de term ´grootmeesteres´ tegen; de dame die de baas is over alle hofdames en direct onder de Koningin staat. Ook is er een grootmeester, een meneer die direct onder de Koning staat en contacten onderhoudt met buitenlandse koningshuizen.

Als schaker vrees ik dat bij het gebruik van de term grootmeesteres je meteen een #Me To affaire aan je broek krijgt. De vertaling zou ook gevaarlijk worden. De arme stakker die grootmeesteres zou gaan vertalen als Grand Mistress heeft meteen een blauw oog te pakken! De Fide is zo wijs geweest er Woman Grandmaster van te maken! Slimme jongens daar bij de Fide.

Naast onze Koningin zien we grootmeesteres Bibi Barones van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael staan. Kan ook eigenlijk niet anders met zo’n naam.

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Frits Fritschy 03 mei 2018

    Als ik me niet vergis van Cees Buddingh’: ‘Hier ligt Belle van Zuylen van Tuyll van Serooskerke met de rest van haar naam op de volgende zerken’.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.