Voorbeschouwing BPB Limburg Open 2018

Van 18 t/m 21 mei wordt het BPB Limburg Open 2018 gespeeld in Maastricht. Al 12 jaar lang is dit weekendtoernooi met Pinksteren een begrip in de internationale schaakwereld. Ook de jongste editie belooft spectaculair te worden met een sterk en uitgebreid deelnemersveld, topgrootmeesters en dat alles in een schitterende nieuwe speelzaal met een prachtige entree en een gezellige bar.
Het aantal deelnemers zal ook dit jaar weer rond de 450 liggen en daarmee wordt het BPB Limburg Open weer één van de grootste toernooien van Nederland en zelfs van Europa. Het deelnemersveld verspreidt zich netjes over de groepen A, B, C1 en C2, waardoor iedere speler gegarandeerd is van 7 spannende partijen tegen een gelijkwaardige tegenstander.

Zelfs in de absolute top van het deelnemersveld zullen er geen gemakkelijke partijen gespeeld worden. Titelfavoriet is regerend Duits en voormalig Europees Kampioen Liviu Dieter Nisipeanu (2681), die zijn debuut zal maken op het BPB Limburg Open. Hij ziet het toernooi als een mooie kans om zijn indrukwekkende palmares nog meer kleur te geven. Dat wordt echter geen gemakkelijke opgave, want de Roemeense Duitser krijgt concurrentie van meervoudig Frans kampioen Christian Bauer (2634), de winnaar van 2014 Erwin l’Ami (2634), en van twee talentvolle jonge Duitse grootmeesters, Rasmus Svane (2587) en Alexander Donchenko (2574). En natuurlijk wil titelhouder Roeland Pruijssers (2523) zijn titel graag prolongeren. Mochten zij een steekje laten vallen, dan zullen Sipke Ernst (2529) en Martijn Dambacher (2491) klaarstaan om direct te profiteren en zo de hoogste trede van het toernooi te bezetten. En wat te denken van toptalenten IM Thomas Beerdsen en IM Hing Ting Lai? Het zou niet de eerste keer zijn dat een outsider er met de hoofdprijs vandoor gaat, zoals in 2012 toen de Duitse IM Thomas Henrichs won in een deelnemersveld met 6 grootmeesters, waaronder Ivan Sokolov en Sipke Ernst.

Naast de indrukwekkende lijst topspelers en spannende krachtsverhoudingen in elke groep, is dit jaar ook de speelzaal een extra reden om het toernooi te bezoeken. Tegenover de oude locatie is een geheel nieuwe sportzaal gebouwd, waarin er nog meer faciliteiten te vinden zijn om optimaal te presteren. Door de grootte van de zaal is het mogelijk met 450 schakers in één zaal te spelen en toch veel ruimte te houden. Schaakboekhandel De Beste Zet zal aanwezig zijn met een uitgebreide collectie boeken en net als vorig jaar zal IM Stefan Kuipers het live-commentaar verzorgen.

Het BPB Limburg Open verdeelt de 7 speelrondes over het vierdaagse Pinksterweekend, waardoor het schema relaxter wordt en er altijd wel een moment is om het Limburgse landschap of de binnenstad van Maastricht te bezoeken wat zeker bijdraagt aan een mooie schaakvakantie. Hierdoor is het BPB Limburg Open niet alleen populair onder geharde toernooitijgers, maar wordt het ook veel bezocht door schakers die het toernooi combineren met een vakantie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.