Svidler-Shankland en Van Foreest-Fedoseev in Hoogeveen Matches

HOOGEVEEN – Het Hoogeveen Schaaktoernooi presenteert van 21 tot en met 27 oktober twee matches van absoluut topniveau. Achtvoudig kampioen van Rusland Peter Svidler komt in het Hoogeveense raadhuis uit tegen de kampioen van de Verenigde Staten, Sam Shankland. Het Nederlandse toptalent Jorden van Foreest speelt tegen de Rus Vladimir Fedoseev, een uitermate creatieve jonge speler die al tegen de wereldtop aanschurkt.

De welbespraakte Peter Svidler (42) kan zich al sinds de negentiger jaren meten met de sterkste schakers op aarde. Hij won talloze toernooien, waaronder liefst achtmaal het Russisch kampioenschap en de World Cup in 2011. Zijn tegenstander Sam Shankland maakte in het afgelopen jaar een enorme sprong en won met fantastisch spel het Amerikaans kampioenschap voor de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, en voor de cracks Wesley So en Hikaru Nakamura. Een nieuwe clash tussen Rusland en Amerika: echo’s van de legendarische match Fischer-Spassky in 1972!
De nu 19-jarige Jorden van Foreest speelt dit jaar zijn vierde match in Hoogeveen. Vorig jaar won hij voor de eerste keer, tegen de sterke grootmeester Adhiban Baskaran uit India. Van Foreest boekte in het afgelopen jaar opnieuw flinke progressie en versloeg in de Duitse Bundesliga onder meer Baadur Jobava, Andrei Volokitin en Ernesto Inarkiev. In het jeugdwereldkampioenschap werd hij gedeeld vierde. Van Foreest treft de Rus Vladimir Fedoseev, die met zijn 23 jaar al gelouterd is in vele supersterke toernooien en wordt geprezen en gevreesd om zijn briljante vondsten. Fedoseev won in 2017 het sterke Aeroflot Open, werd tweede in het supertoernooi in Dortmund en gedeeld eerste (derde op tiebreak) in het Europees kampioenschap in Minsk. Een flinke kluif voor Jorden!

De matches worden dagelijks vanaf 14.00 uur gespeeld van zondag 21 tot en met zaterdag 27 oktober (op deze dag begint de slotronde om 12.00 uur). Gelijktijdig vindt een sterk open toernooi plaats in het Hoogeveense raadhuis. Dat begint op zaterdag 20 oktober en eindigt op zaterdag 27 oktober (9 ronden; op maandag 22 oktober zijn er twee ronden). Voor dit toernooi, waarin de hoofdprijs 4000 euro bedraagt, hebben zich reeds de grootmeesters Evgeny Romanov (Rusland) en Erik van den Doel aangemeld. Ook Roeland Pruijssers, de winnaar van vorig jaar, komt zijn titel verdedigen.

Op dezelfde dagen als het Open toernooi vinden ook twee amateurtoernooien plaats, het ene ‘s ochtends en het andere ‘s middags.

Voor overige informatie kunt u terecht op onze website: www.hoogeveenchess.nl.

5 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 09 juli 2018

  Wat is eigenlijk de achterliggende reden om Svidler tegen Shankland te laten spelen, ipv een van deze heren tegen een Nederlander te laten spelen?

  • Avatar
   yme brantjes 12 juli 2018

   De reden is volgens mij dat ze een match willen die in de internationale media ook interessant genoeg is om te verslaan (chess.com, chess24, etc.) om zo ook extra aandacht te creëren voor het toernooi. Daarnaast lokt het misschien ook wat extra deelnemers die dan tegelijk bij wereldtoppers kunnen kijken.

 2. Avatar
  TheBlackKnight 11 juli 2018

  Zou zeker mooi zijn als in beide matches Nederlanders in actie kwamen, maar met alle respect, welke actief spelende Nederlander zou tegen Svidler of Shankland moeten spelen die daar nog enige weerstand tegen kan bieden (Ik denk dan misschien als mogelijkheden, Stellwagen, Van Kampen of Bok) Maar alsnog in een match is het verschil tussen van ruim 100 ratingpunten op dat niveau waanzinnig veel. Dan hadden ze een speler van iets lichter formaat moeten benaderen. (Uiteraard zou Giri een match kunnen spelen, maar of die daar behoefte aan heeft…)

  Ik ben wel benieuwd wie wint Svidler of Shankland, lijkt mij wel interessante en beter evenwichtig duel.

  • Avatar
   Jaap Amesz 11 juli 2018

   Op zich is Svidler tegen Shankland leuk, alleen ik vind het zonde van Nederlands sponsorgeld. Simpel gezegd: stop het geld in Nederlanders.

 3. Avatar
  Johan Hut 12 juli 2018

  Nu Amerika zich aan de top kan meten met Rusland, is de verrassende kampioen van Amerika tegen de veelvoudig kampioen van Rusland natuurlijk wel een enorm affiche. Daar gaat de schaakwereld wel naar kijken.

  Jorden van Foreest in de andere match en dan hopen dat het open toernooi weer eens een flinke bezetting krijgt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.