Utrechtse basisscholen combineren schaken en vechtsport


Het is een primeur: op woensdag 31 oktober vindt in de Utrechtse wijk Kanaleneiland een gecombineerd schaak- en vechtsportevenement voor basisschoolleerlingen plaats. Het evenement, met de naam Make Your Move, bestaat uit een schaakclinic, een vechtsportclinic (taekwondo en thaiboksen) en een schaaktoernooi voor wie al kan schaken. Alle kinderen zullen deelnemen aan een schaak- en een vechtsportactiviteit.

Op veel basisscholen krijgen leerlingen schaakles. Schaken kan helpen bij het ontwikkelen en trainen van bepaalde vaardigheden en eigenschappen, zoals concentratie, sportiviteit, geduld, eigen verantwoordelijkheid voor beslissingen en omgaan met tegenslag. Je kunt schaken beschouwen als een mentale vechtsport. Het nut van de schaakles kan nog versterkt worden door die te combineren met een fysieke vechtsport. Ook fysieke vechtsporten helpen kinderen bij hun ontwikkeling: kinderen worden er weerbaarder van en verbeteren hun conditie, kracht, snelheid en coördinatievermogen. De zelfbeheersing die vechtsporten vereisen, is een onmisbare eigenschap voor elk kind.

De combinatie van beide activiteiten kan kinderen zowel mentaal als fysiek sterk en weerbaar maken. Het doel is: fitte kinderen met meer zelfbeheersing en meer zelfvertrouwen, die leren omgaan met tegenslag en in staat zijn geconcentreerd en planmatig met een taak aan de slag te gaan.

Meer informatie op www.make-your-move.nl.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.