Ivan Sokolov en Lucas van Foreest kruisen degens in Groningen

Ivan Sokolov en Lucas van Foreest spelen dit jaar de University Challenge op het Chess Festival Groningen. De twee Grootmeesters kruisen de degens in een match van vier partijen, van donderdag 27 december tot en met zondag 30 december. Het is alweer de tiende keer dat de clash tussen ervaring en toekomst in het kader van de University Challenge plaatsheeft. Behalve het verschil in leeftijd zijn er ook de nodige gelijkenissen tussen de twee. Zowel Sokolov als Van Foreest zijn ‘characters’ met een flinke dosis branie, die goed gekleed door het leven gaan. Beiden spelen compromisloos schaak, waarbij complicaties op het bord niet geschuwd worden. Al met al ingredienten voor een interessant treffen aan het eind van het jaar in Groningen.

Ivan Sokolov is tweevoudig kampioen van Nederland en eenmalig Joegoslavisch kampioen. Hij kwam zowel voor zijn vaderland Bosnië als Nederland uit op de Olympiade. In de jaren ’90 en ’00 behoorde Sokolov tot de absolute wereldtop. In die tijd won hij vrijwel elk jaar een sterk bezet toernooi. Tijdens het Europees Kampioenschap voor landenteams in 2013 behaalde hij een gouden medaille op het tweede bord. Sokolov bereikte tijdens zijn top een rating van boven de 2700. Met z’n huidige rating van rond de 2600 maakt hij nog steeds deel uit van de Nederlandse top. De uitgesproken Sokolov is verder bekend als commentator, schrijver en ex- wijnhandelaar. Groningen is geen onbekende voor Sokolov: hij kwam jarenlang uit voor de schaakverenigingen SISSA en Groningen.

Lucas van Foreest heeft onlangs zijn laatste GM-norm behaald en mag zich nu dus ook Grootmeester noemen, al twijfelden weinigen eraan dat dit vroeg of laat zou gebeuren. In een bio over de tweede Van Foreest-telg ontbreken nooit zijn oudere broer Jorden, zusje Machteld en betovergrootvaders Dirk en Arnold van Foreest. Van die vijf moeten alleen Machteld en Lucas nog Nederlands kampioen worden. In de laatste editie van de (ook zeer sterke) B-groep van Tata Steel was Lucas als laatste geplaatst, maar deed hij verrassend lang mee om de titel. De Groningse jonkheer had zelfs zijn laatste GM-norm binnen handbereik. Kenmerkend voor zijn mentaliteit is dat hij besloot een remise-stelling door te spelen om zo zicht te blijven houden op de toernooizege, een partij die hij uiteindelijk verloor.

De University Challenge is traditioneel een van de hoogtepunten van het Chess Festival. Sokolov en Van Foreest voegen zich in de rijke traditie van matches tussen talent en ervaring. In het recente verleden namen veelbelovende jongeren als Jorden van Foreest, Eelke de Boer en Anna-Maja Kazarian het op tegen gearriveerde vedetten als Jan Timman, Hans Ree, John van der Wiel, Anne Haast en Sipke Ernst.

De match wordt dagelijks op locatie voorzien van live commentaar door onder andere Gert Ligterink en Stefan Kuipers en een live-blog op de website. De partijen beginnen dagelijks om 13.00 uur, tegelijk met de laatste vier ronden in de Open Groep en de andere groepen.

Partijen van Lucas en Ivan:

Uiteraard kunt u zichzelf nog aanmelden via onze website www.chessfestival.nl .

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.