Vladimir Kramnik neemt afscheid van professioneel schaken


Oud-wereldkampioen speelt vanmiddag Tata Steel simultaan in Tweede Kamer

Oud-wereldkampioen schaken Vladimir Kramnik (43) heeft zojuist bekendgemaakt afscheid te nemen van het professioneel schaken. Afgelopen weken nam Kramnik deel aan het Tata Steel Chess Tournament. Vanmiddag speelt hij in het gebouw van de Tweede Kamer nog de Torentje Schaak simultaan van Tata Steel tegen parlementariërs en journalisten. De Torentje Schaak simultaan vormt jaarlijks de afsluiting van het Tata Steel Chess Tournament. Kramnik was van 2000 tot 2007 wereldkampioen schaken. Hij onttroonde Garry Kasparov in 2000 door hem te verslaan met 8,5 – 6,5. Kramnik verloor geen enkele partij in deze tweekamp. Hij heeft vrijwel alle grote toptoernooien gewonnen, inclusief het Tata Steel Chess Tournament (in 1998). Kramnik: “Ik heb al enkele maanden geleden besloten om mijn carrière als professioneel schaker te beëindigen en nu ik mijn laatste toernooi heb gespeeld, is het moment aangebroken om dit bekend te maken.”


“Mijn schaakcarrière was een geweldige ervaring en ik ben erg dankbaar voor wat de schaaksport mij heeft gebracht. Het was soms moeilijk, soms meer succesvol dan ik ooit had kunnen dromen, maar het was zonder meer een weergaloze menselijke ervaring voor mij. Ik heb mij er altijd voor ingespannen om alles te geven, om volledig betrokken te zijn bij het spelen van schaak en de schaaksport.”
“Ik heb in interviews al eerder aangegeven dat ik op een dag graag iets anders zou willen gaan doen en aangezien mijn motivatie als schaakspeler de laatste maanden sterk is afgenomen, voelt dit als het juiste moment om die stap te zetten. Ik wil me gaan toeleggen op projecten die ik de afgelopen tijd heb ontwikkeld, met nam op het gebied van schaken voor kinderen en onderwijs. Ik zal daar binnenkort meer over bekendmaken. Ik zal misschien af en toe nog een rapid of blitz toernooi spelen of een simultaan geven, zoals vanmiddag de Tata Steel Chess simultaan in het Nederlandse parlementsgebouw en deelnemen aan verschillende schaakgerelateerde evenementen die erop gericht zijn om de populariteit van deze geweldige sport te vergroten.”


Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament: “Ik vind het bijzonder dat Vladimir Kramnik het Tata Steel Chess Tournament heeft uitgekozen als zijn laatste toernooi. Graag had ik gezien dat hij met een mooier resultaat afscheid had kunnen nemen. Vladimir is een geweldige speler. Hij is dynamisch, zeer allround en een geweldige vechter met een zeer diepzinnig inzicht. Maar bovenal is hij een prachtig en warm persoon, met een geweldig gevoel voor humor. Ik zal zijn aanwezigheid in de top van de schaakwereld missen en velen over de hele wereld met mij. Ik wens hem veel succes toe met alles wat hij gaat ondernemen en ik weet zeker dat onze wegen elkaar nog vaker zullen kruisen.”
Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

6 Reacties

 1. Avatar
  TD 29 januari 2019

  Hier word ik heel verdrietig van, Kramnik is één van mijn favoriete schakers.

  • Avatar
   Peter Huisman 29 januari 2019

   Hier nog een fan! Ik had Sosonko al eens zijn naam horen noemen (“Alweer een K? Na Karpov, Korchnoi en Kasparov?”, dacht ik nog), maar hij kwam bij mij pas echt binnen in 1992, toen hij als 17-jarig theorie-kanon met lang haar tijdens de Olympiade een ongelooflijke score bijeen speelde. Big Vlad, de geweldenaar die tegen alle verwachting in Kasparov op de knieën kreeg in de “Klassieke” WK-match van 2000. Ik hoop zo dat dit meer en beter blijft hangen dan “toilet-gate” en andere flauwekul. Wat een technicus, wat een allrounder, wat een prachtige schaker!

 2. Avatar
  Jaap Amesz 29 januari 2019

  Nu Kramnik wegvalt in de Grand Chess Tour is Karjakin de eerste reserve. Daar ben ik wel blij mee. Dan Karjakin zich meten met de beste, zijn niveau hoog houden en hopelijk zich plaatsen voor het kandidatentoernooi waar hij op de een of andere manier altijd hoog eindigt.

 3. Avatar
  wimw 29 januari 2019

  Dat is bijzonder nieuws: het afscheid van een groot kampioen. Gisteren was deze partij van Kramnik tegen de 20 jaar oudere GM Nunn uit de Olympoade van 1992 de partij van de dag. Mooi hoe Kramnik zijn tegenstander uittikt. www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1085740
  [pgn eo=t pd=https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2019/01/kramnik_nunn_1992.pgn][/pgn]

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.