Interview met IM Thomas Willemze

Op 19 januari 2018 interviewde De Schaakridder Thomas Willemze, internationaal meester en auteur van het boek The Chess Toolbox, Practical Techniques Everyone Should Know, uitgegeven door New in Chess. Hieronder is het verslag van het interview met Thomas Willemze te lezen.

Van wie heb je schaken geleerd?

Goeie vraag, ik weet het niet zeker, maar ik denk van mijn ouders of mijn broer. Ik weet wel toen ik 6 jaar werd dat ik lid kon worden van de schaakclub “Op Eigen Wieken” uit Leiden. Bijzonder leuke club. In die tijd was het ook een erg sterke club met enthousiaste mensen. En als ze zo enthousiast zijn, komt de liefde voor het schaken automatisch.

Hoe ziet je schaakcarrière in vogelvlucht eruit?

Zoals ik al zei, werd ik op mijn 6de jaar lid van een actieve club. Hierdoor heb ik veel toernooien kunnen spelen. Ik koos uiteindelijk voor schaken in plaats van voetbal. Ik ben als jeugdlid vier keer Nederlands Kampioen geworden op de leeftijd van 8, 10, 12 en 16 jaar. Daarna ben ik een tijdje minder actief geweest in verband met studie. Daarna pakte ik de draad weer op. In 2006 ben ik Internationaal Meester geworden. Tegenwoordig speel ik bij de schaakclub BSG uit Bussum in de Meesterklasse van de Schaakbond.

In 2005 werd je kampioen van de Leidse Schaakbond na een tiebreak, tegen wie was dat?

Dat was tegen Marc Irwin. Wij speelden toen 2 partijen die ik allebei won. Het was in die tijd een lange weg die je moest afleggen om mee te spelen in het Nederlands Kampioenschap.

En toen mocht je meedoen met de voorronde van het Nederlands Kampioenschap. Hoe verliep dat voor jou?

Dat verliep goed. Je speelde volgens het knock-out systeem. Ik speelde toen tegen Yge Visser en won van hem. De voorronde bestond toen uit drie waarop weekenden gespeeld werd. Leuk dat je dan doorgaat. Ik verloor in het weekend daarna van Maarten Solleveld.

Je bent een aantal jaren jeugdbondscoach geweest voor de schaakbond. Hoe was dat en waarom ben je ermee gestopt?

Dat was echt heel leuk. De schaakbond kreeg subsidie om een talentcoach aan te nemen en de keuze viel op mij. Ik kon dus van mijn hobby mijn werk maken om te trainen, selecties te maken en te ondersteunen. Ik heb dit drie jaar gedaan. De voornaamste reden dat er toen mee stopte, was dat ik toe was aan iets anders. Ik was toen 27 jaar.

Ook heb je een ½ jaar lang trainingen en trainerscursussen verzorgd in Suriname en Aruba. Kun je hier meer over vertellen?

Toen ik nog voor de schaakbond werkte, gaf ik al aan dat ik iets anders wilde gaan doen. Met mijn vriendin en ik wilde iets van de wereld zien. Dus schreef ik de schaakbonden aan van de landen in Noord-Amerika, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. En zodoende kwam ik in Suriname en Aruba. Mijn vriendin heet Amy van Zutphen en zij is ook schaakster. Toen wij op de Nederlandse Antillen waren, kwam ik in contact met Fabio Mensing. Hij vroeg aan mijn vriendin of zij mee wilde spelen op de Olympiade voor de Nederlandse Antillen.  En zo speelde zij mee op de Olympiade.

Heb je nog een functie binnen de schaakbond en welke?

Ik heb geen functie meer binnen de schaakbond. Ik vind wel dat de voorzitster van de schaakbond, Marleen van Amerongen, een aanwinst is voor het schaken.

Doe je nog iets met jeugdschaak?

Ik doe niets meer aan jeugdschaak, doordat ik er geen tijd meer voor heb.

Hoe is het idee ontstaan om het schaakboek The Chesstoolbox, Practical Techniques Everyone Should Know te schrijven?

Met name omdat ik niet zoveel training meer gaf, had ik zoveel materiaal dat ik het zonde vond dit te laten versloffen. Ik wilde de tijd ervoor nemen om het materiaal in boekvorm uit te gaan geven. Begin 2017 was een perfect moment om het boek te gaan schrijven. Mijn dochter Emma was geboren. Ik werkte op dat moment bij PostNL, maar wilde voor mezelf gaan beginnen. Ik heb er 8 maanden over gedaan om het boek te schrijven. New in Chess heeft toen mijn boek uitgegeven.

Het voorwoord in je boek is geschreven door John Watson, ken je hem persoonlijk?

Nee, ik ken hem niet persoonlijk. Wel heb ik veel boeken van hem gelezen, onder andere zijn schaakboek Secrets of Modern Chess Strategy, advances since Nimzowitsch. Ik vind hem een goede schrijver. Hij komt uit Amerika en ik vond het fijn dat hij een voorwoord wilde schrijven in mijn boek, omdat zijn naam een betekenis heeft in de schaakwereld.

Op Amazon.com staat er een review te lezen van iemand die schrijft dat het boek niet zo “praktisch” is zoals je schrijft.  Maak het op zijn minst begrijpelijk, schreef hij. Hoe denk je hierover?

Ik heb mijn best gedaan om het boek zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. En natuurlijk mag iedereen daar een mening over hebben.

Maar op Bol.com staat een review van iemand die schrijft: “Leerzaam boek.” “Alles wordt duidelijk uitgelegd.” “Dit schaakboek maakt je echt beter.”  Wat doet dit met je?

Dit vind ik echt prettig om te lezen. Hiervoor heb ik het geschreven. Dit is mijn doelgroep!

Geef aan welke amateurschakers en waarom juist amateurschakers dit boek moeten aanschaffen?

Voor de ambitieuze schaker die het schaken heel erg leuk vinden, heb ik het geschreven. Met het doel dat je als schaker beter kan worden. Onderwerpen uitkiezen en dan de diepte ingaan en oefeningen maken, is de aanpak die ik in het boek beschrijf. Ik ben zelf groot geworden met de stappenmethode van Rob Brunia en Cor van Wijgerden. Daarbij heb ik lessen gehad van Rob Brunia van mijn 8ste tot en met mijn 14de jaar en daarna van Cor van Wijgerden. De stappenmethode zie je terug in mijn boek. Cor en Rob hebben veel invloed op mijn schaken gehad.

Een jaar geleden heb je je baan bij PostNL opgezegd om zelfstandige te worden, onder de naam Tabiya Consultancy. Je eerste project was het schrijven van je schaakboek. Waar komt deze naam vandaan en heb je nog meer op je bucketlist?

Tabiya is een schaakterm; het spel net na de opening. Na de opening wordt de partij interessant, vandaar dat mijn bedrijfsnaam ook gerelateerd is aan het dagelijkse werk dat ik doe.
Een bucketlist heb ik niet.  Als ik de dingen wil doen, dan doe ik deze. Mijn vriendin heeft dezelfde gedachte. Geen bucket list dus, want als je dat doet dan komt het er soms niet van. Heb je je ding gedaan, dan heb je het ook gedaan!

Toen je klaar was met je schaakboek ging je je richten op data-gerelateerde projecten. Is dit ook een vorm van schaken voor jou?

Het analytische element is heel belangrijk voor mij, zowel in het schaken als in mijn werk. Als ik een thema in mijn hoofd heb, ga ik van dit thema in de database de partijen erbij zoeken. Dus zowel bij het schaken als in mijn werk is het zoeken, analyseren en conclusies trekken.

Wie wil je op het schaakgebied ooit nog een keer ontmoeten?

Daar heb ik geen lijst van. De mensen met wie ik over schaken praat, vind ik voldoende. Ik ben nu eenmaal een pragmatische mens en een praktische doener.

Heb je favoriete schaakboeken?

100 Endgames You Must Know van Jesus de la Ville en het boek van John Watson die ik al eerder heb genoemd. En niet te vergeten de Stappenmethode.

Hoe zie je de toekomst voor van schaken?

Positief. Er is een lange toekomst voor het schaken. Het niveau zal blijven stijgen en de verschillen zullen kleiner worden. Als topper moet je nog harder werken.

En de toekomstplannen voor jezelf?

Ik ben happy met mijn huidige situatie, het gezin en mijn bedrijfje. Het belangrijkste voor mij, is dat ik weer een schaakboek ga schrijven.

Eindredactie en fotografie: Anthony van Driel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.