Chess Legends: nieuw kaartspel met schaakthema

In Duitsland is een kaartspel op de markt gebracht door GM Ilja Zaragatski. Het bevat 32 kaarten van schaaklegendes met enkele karateristieken. Hiermee kan een soort ’troefspel’ gespeeld worden. Beide spelers beginnen met 16 kaarten, waarvan iedere speler enkel 1 kaart van zichzelf ziet. De speler die aan de beurt is mag een karakteristiek kiezen van de schaaklegende die hij in zijn hand heeft, en als deze beter is dan die van de tegenstander, wint hij die kaart. Als hij bijvoorbeeld Mikhail Tal bezit is het een goed idee om voor de karakteristiek ‘aggresiviteit’ te kiezen, omdat de kans dan groot is de kaart  van de tegenstander hiermee te winnen!

Als je de kaart van de tegenstander wint, mag je gelijk nog een keer, en daarmee is het voordeel van de speler die aan de beurt is wel groot. De geluksfactor van het spel is hiermee ook behoorlijk groot. Maar het helpt als je veel karakteristieken uit je hoofd kent, en weet wat er goed is. Ook helpt het om tijdens het spel te onthouden welke kaarten de tegenstander nog heeft.

Naast het troefspel kun je er dankzij de codes 1A t/m 8D verschillende andere spellen mee spelen, zoals kwartet. Vanwege het thema is het daardoor het ideale cadeau voor een schaker! De kaarten zelf bevatten geen woorden en de uitleg is in meerdere talen. Het spel kan gekocht worden via Amazon.

3 Reacties

 1. Avatar
  MvanLeeuwen 08 februari 2019

  “Ook helpt het om tijdens het spel te onthouden welke kaarten de tegenstander nog heeft.”

  Hoe doe je dat als je niet eens je eigen kaarten kent (op één na)?

  • Avatar
   Twaburov 08 februari 2019

   Het spel gaat door totdat je alle kaarten hebt. Na een tijdje zijn alle kaarten eenmaal gespeeld en dan weet je wie welke kaarten heeft.

 2. Avatar
  Eric César 12 februari 2019

  Bedankt voor de tip, ik heb het spel gekocht – erg leuk. Onder de 32 schaakgrootheden zitten natuurlijk de 16 onbetwiste wereldkampioenen (vanaf Steinitz tot Carlsen). De andere 16 legendes hebben allemaal gemeen dat ze ooit de no. 1 positie hebben ingenomen op de “historische Elo-lijst”, vermoedelijk de door Jeff Sonas samengestelde lijst. Dat geeft de voor schakers geliefde mogelijkheid om appels met peren te vergelijken (bijv. was Aljechin sterker dan Carlsen?). Volgens die historische Elo was Daniel Harrwitz de relatief zwakste schaker van de 32, maar niettemin was hij dus wel no. 1 van de wereld tussen 1853 en 1856. En wie was de sterkste? Niet Carlsen, die moet nog drie andere legendes boven zich dulden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.