1A: Paul Keres – Groninger Combinatie 4½ – 5½

Hoewel we op Schaaksite na een week de wedstrijdverslagen wel afsluiten, is er alle reden om dit verslag nog onder de aandacht te brengen. In de eerste plaats omdat het een enorme topper was. Topfavoriet Groninger Combinatie was verrassend achterop geraakt, maar maakte de achterstand op koploper Paul Keres met deze wedstrijd weer goed. Bovendien is het een mooi verslag van Erik Hoeksema, die zich portretteert als de vader van het team en zich afvraagt of de kinderen Marijn Otte en Nick Maatman het schaken inmiddels misschien beter begrijpen dan hij zelf. En dan werd hij ook nog eens gedwongen tot een stukoffer. Niets voor hem. De partij is ook na te spelen.

 

Nog even een korte terugblik op die cruciale wedstrijd tegen Paul Keres. Als team-oudste die in 1980 zijn debuut maakte in Groningen 1, als ervaren speler die in teamwedstrijden alles al gezien en meegemaakt heeft, als oude rot, gepokt en gemazeld, die zich nergens meer druk over maakt, begreep ik dat ik de aangewezen persoon moest zijn om leiding te geven aan al die jonge honden om me heen. Er was echter één klein probleempje: ik was zelf bloednerveus! En ik moest ook nog tegen Marijn Otte, groot geworden in de jeugdafdeling van Haren.
Een jaar of tien geleden heb ik hem een tijdje getraind. We speelden een korte oefentweekamp met verplichte opening, zodat Marijn – een bedeesde gymnasiumscholier en alom gezien als een groot talent – zich goed kon voorbereiden. Nou, de exacte uitslag weet ik niet meer maar de coach kreeg een gevoelig pak slaag…

En nu zaten we weer tegenover elkaar in deze do or die wedstrijd, de lezer zal begrijpen dat ik ondanks een ratingoverwicht van bijna 200 punten bepaald niet gerust was op een goede afloop. Met wit mikte ik op een klein plusje, maar Marijn dwong me met provocerend/dubieus spel tot een kansrijk pionoffer. En ja, toen moest ik wel. Even later ook nog een stukoffer, het kon allemaal niet op. Alleen de afronding liet ernstig te wensen over!

Lees verder op de website van het eerste team van Groninger Combinatie.

 

 

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.