DGT Pi

DGT Pi

Enkele weken geleden was ik op bezoek bij DGT in Enschede. DGT is dé wereldmarktleider op het gebied van elektronische schaakborden en schaakklokken. Zoals de meeste mensen weten treed ik in mijn vrije tijd regelmatig op als arbiter bij het schaken of als toernooifotograaf bij toernooien en de baas van DGT had me op een toernooi in Hoogeveen uitgenodigd een keertje langs te komen. Juist op de dag dat ik kwam was er ook een groep studenten van het Saxion op bezoek. Zij waren van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen en ze gaan een project doen voor DGT. Een van de werknemers van DGT heeft zelf die opleiding gedaan, had stage gelopen bij DGT en is zo bij het bedrijf terecht gekomen. Het lijkt mij een fantastische opleiding. Ze waren tweedejaars en tijdens het eerste jaar was ongeveer de helft van de studenten afgevallen. En wat typisch was: heel veel vrouwen in de groep. De vrouwen/meisjes vallen niet zo snel weg op de opleiding, volgens enkele studenten studeren ze net ietsje harder en beter dan de mannen/jongens. Bekijk enkele foto’s van het bezoek van de studenten.

Dit bedrijf is echt zo’n voorbeeld van waar een klein landje heel groot in kan zijn. Bij DGT in Enschede werken ongeveer 15 personen en veel van de hardware komt uit China maar het echte knutselwerk aan de borden vindt nog echt plaats in Enschede. Ze maken dus vooral schaakklokken maar ze zijn ook erg bekend om hun elektronische borden waarmee schaaktoernooien live op het internet gevolgd kunnen worden. Ik werk al heel lang met van die borden en het is belangrijk op de hoogte te blijven van de nieuwe dingen. Het allernieuwst in hun lijn is een schaakcomputer die de Centaur genoemd is. Het allerleukst is dat de Centaur zich aanpast aan het niveau van de gebruiker, tenminste als je dat wil. Grootmeesters kunnen tegenwoordig al niet meer winnen van computers en het is niet leuk elke wedstrijd compleet te worden weggespeeld door een computer. Daarom hebben ze bedacht dat op de computer een niveau ingesteld moet kunnen worden van ongeveer het niveau van de schaker zodat je af en toe ook eens kunt winnen! Ik heb even met de Centaur mogen spelen en het is echt een mooi apparaat, zeker ook qua design. Rob Bertholee is een uitstekende schaker en tevens wiskunde leraar. Hij werkt voor DGT om het algoritme voor de computer te verbeteren.
Ook de Raspberry Pi heeft vorig jaar zijn intrede gedaan in de schaakwereld. DGT heeft een klok ontwikkeld waaronder een Raspberry Pi zit met daarop het Picochess schaakprogramma. Picochess is een open source project waarvoor iedereen zijn eigen schaakengine kan aanbieden.

Het Picochess programma werkt samen met het elektronische bord van DGT. Het elektronische bord verbind je aan de Pi met een USB-C kabel. De Pi zit netjes weggewerkt onder de nieuwste schaakklok van DGT, de DGT 3000. Als je een klepje weghaalt, kom je bij alle aansluitingen van de Pi. Je kunt dus gewoon een beeldscherm aansluiten met een HDMI kabel en een toetsenbord en een muis. Een volledig verslagje van mijn bezoek staat op www.informaticavo.nl.

7 Reacties

 1. Avatar
  Eric César 14 maart 2019

  Leuk artikel over de DGT Pi – ik ben daar zelf ook een enthousiast gebruiker van. Enkele aanvullingen:

  – Ik meen dat DGT Pi is geïntroduceerd in 2016 en niet pas vorig jaar.

  – Er zitten op de DGT Pi (althans op mijn versie die nooit is geüpgrade) geen ruim 10 maar precies 8 verschillende engines. Wel hebben deze engines allemaal verschillende levels. Bij eentje kun je een Elo-sterkte instellen, bijvoorbeeld 1800. Bij een ander kun je kiezen voor een stijl, bijvoorbeeld: agressief.

  – En de belangrijkste opmerking, vind ik: je kunt met de DGT Pi ook draadloos werken, hij maakt dan via Bluetooth of Wifi (daar wil ik vanaf zijn) draadloos contact met het e-board.

  Het enige draadje dat je nodig hebt, als je bijvoorbeeld in de tuin wil zitten zonder 230V in de buurt, is een klein USB-kabeltje van een “powerbank” (niet bijgeleverd) naar de DGT Pi. Het e-board zelf heeft een oplaadbare batterij en de DGT3000 klok (die op de Pi zit) gebruikt twee gewone AA batterijtjes.

 2. Avatar
  hwspijkerman 15 maart 2019

  Je kunt als rechtgeaarde Hollander ook zelf een Pi aanschaffen (kost ca. 40 euro) en die aansluiten op een DGT3000 klok. Zelfde mogelijkheden en je bent 200 euro goedkoper uit. 🙂

 3. Avatar
  Eric César 15 maart 2019

  De DGT Pi is inderdaad nogal prijzig, helaas, namelijk €269,50, terwijl voor een losse DGT 3000 €65 betaald moet worden. Het verschil is dus €204,50. Indien een losse Pi inderdaad €40 kost, dan is de “winst” dus iets lager dan hwspijkerman noemt, namelijk €164,50 in plaats van €200. Hierbij heb ik geen rekening gehouden met kabeltjes en andere materialen (SD kaart?) die je nodig hebt om de Pi te verbinden met de DGT  3000.

  Voor technici en hobbyisten is dat zeker een interessante mogelijkheid. Ik vrees echter dat de meeste schakers niet over de technische vaardigheid beschikken om dit aan de praat te krijgen. Zij zullen dus het volle pond moeten betalen, maar hebben dan wel de garantie dat het allemaal direct werkt.

  Ten overvloede vermeld ik nog even dat je alleen aan een losse DGT Pi niets hebt. Je moet al een DGT e-board + stukken hebben. Die heb je in prijzen tussen de €278 (kunststof) en €757 (de duurste houten variant). Ik zie ook een combinatie-aanbieding van kunststof e-board + kunststof stukken + DGT Pi voor €499,50.

  DGT is dus niet goedkoop, maar daar staat wel een hoge kwaliteit tegenover.

 4. Avatar
  Eric César 16 maart 2019

  Naar aanleiding van dit artikel heb ik mijn DGT Pi voorzien van nieuwe software, versie 0.9L die DGT op de website aanbiedt. Er zijn ook wel nog nieuwere versies, want het is immers gebaseerd op “open source”.

  Enfin, de upgrade naar v0.9L is wel aan te bevelen! Inderdaad blijken er nu ruim 10 engines op te staan, om precies te zijn 13, waaronder Stockfish 8. Voor de liefhebbers is het ook mogelijk op Stockfish 10 er op te krijgen, maar dat is dan weer iets meer werk.

  Bij de vorige versie 0.75B had ik problemen met het geluid, maar dat is nu allemaal opgelost. Zonder geluid werkt het ook prima, maar dan moet je dus op het schermpje van de DGT3000 kijken voor de zetten van de engine. Als je echter een kleine speaker (niet meegeleverd met de DGT Pi) aansluit, dan vertelt een stem je welke zet de engine speelt en desgewenst ook welke zet je zojuist zelf hebt gespeeld. Die stem kun je instellen op een aantal talen waaronder Nederlands, Engels, Duits, Frans, enz. Zelf de snelheid waarmee de stem spreekt, kun je instellen.

  Daarnaast zitten er in versie 0.9L nog een aantal handige andere uitbreidingen en verbeteringen. Omdat de Pi een kleine computer is, zijn er nog meer interessante mogelijkheden voor schakers met technische vaardigheden. Zo las ik dat je ook een “remote engine” kunt instellen, waarbij de engine ergens anders op een (zware) PC draait. Verder las ik dat een gebruiker de Pi zodanig had geprogrammeerd dat hij automatisch alle gespeelde partijen via Wifi naar een bepaald e-mail adres stuurde.

 5. Avatar
  renzoverwer 16 maart 2019

  Geestig: ” Je kunt als rechtgeaarde Hollander ook zelf een Pi aanschaffen (kost ca. 40 euro) en die aansluiten op een DGT3000 klok. Zelfde mogelijkheden en je bent 200 euro goedkoper uit. “

  Het bekende misverstand dat alleen hollanders op de penning zijn. Amerikanen!!!!! (nee niet alle. Maar ach).: voorbeelden te over.  Afdingen (” Best price” ) zit daar in de cultuur!! Voordeeltjes pakken: zit daar in de cultuur.

  En velen hier maar daar denken dat het zo Hollands is. ha. Haha.

   

 6. Avatar
  Tom Leijdekkers 02 oktober 2020

  Van de een op de andere dag leest mijn DGT PI het kaartje niet meer. Ik hen daarom volgens de handleiding een nieuwmicrsd kaartje gekocht en daarop opnieuw de sofrware gedownload en op het nieuwe kaartje gezet. Is wel een kaartje van 32 gb. Misschien te groot? Maar goed het orginele kaartje doet het ook niet meer. Ik heb de windowsversie gedownload. Staat wel op het kaartje, maar doet het niet in de dgtpi. Iemand een suggestie of ook een dergelijk probleem gehad? Overigens is er niets mee gebeurd.

  vr.gr Tom.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.