Schaakontmoeting met Jan Werle

Op maandagmiddag 5 augustus vond als nevenevenement bij het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi in een nevenruimte bij de speelzaal de geplande schaakontmoeting met grootmeester Jan Werle plaats.

Voor een klein gezelschap belangstellenden heeft hij onderhoudend verteld over zijn schaakloopbaan, het samengaan daarvan met een rechtenstudie en zijn besluit een jaar geleden om zijn juridische loopbaan in te ruilen voor een combinatie als beroepsschaker, schaaktrainer en schaakleraar. Voorts liet hij enkele fragmenten zien van zijn beste partijen.

Aansprekend was zijn uitleg over een enigszins speculatief maar uiteindelijk winnend paardoffer in een stelling die hem als alternatief alleen het berusten in een verdedigende zet in een voor hem moeilijke stelling met een pion achter bood. Hij schuwde ook niet om zijn toehoorders te laten zien hoe hij eens in een kansrijke stelling zich van de wijs had laten brengen door een onschuldige zet van zijn tegenstander.

Mede naar aanleiding van vragen uit het publiek ging Jan verder in op onderwerpen als schaakpsychologie, (hinderlijk) gedrag achter het bord, merkbare (fysieke) tekenen van spanning bij een tegenstander in een moeilijke fase van de partij of in tijdnood en de rol van de computer bij de voorbereiding op een partij.

Om 15.45 uur – drie kwartier later dan gepland – besloot gespreksleider Hans Groffen onder dankzegging aan Jan Werle deze inspirerende schaakontmoeting.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.