Ook Lucas van Foreest op Chess Festival Groningen

Met de deelname van Nederlands kampioen Lucas van Foreest begint het deelnemersveld van het Chess Festival Groningen vorm te krijgen. Van Foreest is slechts als zevende geplaatst, maar geldt gezien zijn recente resultaten als één van de favorieten.

Vorig jaar verloor hij nipt de match tegen Ivan Sokolov. ‘En dit jaar ga ik het open toernooi proberen te winnen’, aldus Van Foreest. ‘Dat wordt een uitdaging, want het is een leuk deelnemersveld met veel buitenlandse spelers.’

Van Foreest: ‘Het toernooi voelt als een thuiswedstrijd. Ik deed voor het eerst mee in 2010, en het is één van mijn favoriete toernooien, ook omdat het zo dicht bij huis is.’ Als grootste concurrent noemt de Groninger een verrassende naam: ‘Shant Sargsyan, een groot talent uit Armenië. Maar ook stadsgenoten Sergei en Sipke moet ik zeker niet onderschatten.’

Ruim een maand voor de start van het toernooi kunnen we spreken van een sterk deelnemersveld in de A-groep. Tot nu toe hebben al 11 grootmeesters hun deelname bevestigd.  Onder hen: voormalig Nederlands kampioen Sergei Tiviakov; de Pool Michal Krasenkow, voormalig secondant van Anand, Alexandr Fier, de Braziliaans kampioen van 2018; Shant Sargsyan, tweede op de Wereldkampioenschap onder 20 jaar én onder 18 jaar; Hoogeveen 2019-winnaar en zesvoudig Chess Fesitival-kampioen Sipke Ernst; Fischer Random-specialist en Groningen-liefhebber Vojtech Plat en de Rus Evgeny ‘De Graaf’ Gleizerov.

Ook voor normjagers lijkt het een interessant toernooi te worden, gezien het ruime aantal buitenlandse deelnemers. En voor de beste vrouw ligt er een bonus van 400 euro te wachten. Naar verwachting gaan onder meer WGM Mary Ann Gomes, WIM Guijue Zhou en Machteld van Foreest strijden om die vette prijs.

Ook de traditioneel sterk bezette B-groep en C-groep biedt genoeg uitdaging voor schakers van alle niveau’s. Wie niet de volle negen ronde wil of kan spelen, kan ook kiezen voor een Vierkamp of de Compact-groep.

Het gezelligste schaaktoernooi van Nederland kent ook een ruim nevenprogramma, met onder meer de traditionele SISSA Kerstblitz, het NK Studenten Blitz, de Jeugd Grand Prix, een simultaan door Friso Nijboer en het Open Noord-Nederland Kampioenschap Fischer Random. Over het After Chess-programma en andere evenementen zullen we de komende tijd op de schaaksite en de website van het Chess Festival Groningen blijven berichten.

Lucas van Foreest tijdens het NK 2019. Foto: Harry Gielen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.