Windkracht 12 op komst in Wijk aan Zee, 1500 overtollige banen in Nederland

‘Tata Steel Nederland is wereldwijd een van de meest innovatieve, efficiënte en best presterende staalfabrieken. Het is een belangrijke innovatieve en industriële schakel voor de Nederlandse en Europese maakindustrie. Bovendien is het met ruim 10.000 werknemers een grote werkgever. Daarmee is Tata Steel van grote betekenis voor Nederland.

Van wie ik dit weet? Van Henk Kamp, oud-minister van Economische Zaken. Hij schreef dit aan de Tweede Kamer. Van wie had hij dit gehoord? Van Theo Henrar, de baas van Tata Steel Nederland, met wie hij wel eens een kop koffie dronk in IJmuiden. Hij heeft het ook met eigen ogen gezien. Het innovatieve HIsarna-project was enige jaren geleden een van Henk’s Nationale Iconen dat hij graag subsidie verstrekte en de EU ook. Hij zong zijn Iconen graag lof toe in De Wereld Draait Door. Nu is het project verhuisd naar India en is het overblijvende deel van het proefproject in IJmuiden (tijdelijk?) stilgelegd.

Theo Henrar gebruikt het wereldvermaarde Tata Steel Chess Tournament (schaken) graag als metafoor voor zijn fabrieken van wereldklasse (staal maken). Je leest het in de persberichten en je hoort het op de openingsavonden van het toernooi. Niks mis mee of toch?

Een nieuwe opening op het staalschaakbord?

Nu komt er een andere Henk, de Duitser Henrik Adam, vertellen dat dit niet meer zo is. Al drie jaar lang niet meer. Van wie ik dit weet? Van Het Financiële Dagblad want daaraan vertelde hij het afgelopen zaterdag. Het NOS-journaal, Teletekst en andere media namen dit bericht snel over. Henrik Adam is sinds medio dit jaar de nieuwe baas van Tata Steel Europe. Hij volgde de plotseling opgestapte Hans Fischer op nadat de voorgenomen fusie met ThyssenKrupp was geklapt. Adam, 55 jaar, werkt al sinds 2011 bij Tata Steel Europe als commercieel directeur en daar voor werkte hij bij ThyssenKrupp.

Zware tijden

Wat vertelde Adam aan Het Financiële Dagblad? Welnu het volgende:

‘Volgens hem presteert  IJmuiden al enkele jaren ondermaats. Er zullen banen verdwijnen als onderdeel van een omvangrijke kostenbesparingsoperatie. Er moet drastisch in de kosten worden gesneden. ‘Als het om prestaties gaat, was IJmuiden een referentiepunt in Europa. We zijn die positie kwijt’. Volgens Adam is dit al drie jaar het geval. Adam laat er geen twijfel over bestaan dat IJmuiden beter moet gaan presteren. Er is meer winst nodig om op lange termijn duurzaam te kunnen zijn en om aan de eisen van onze klanten tegemoet te kunnen komen.’

‘Adam stelt dat hij in zijn ruim 20-jarige carrière in de staalindustrie nog nooit zulke zware tijden heeft meegemaakt.’

Adam gaat hierover deze week in gesprek met werknemersvertegenwoordigingen. De draaiboeken van de centrale ondernemingsraad en de vakbonden zijn weer uit de kast gehaald en men bereidt zich voor op stevige confrontaties waarbij stakingen of een gang naar de rechter niet worden uitgesloten.

De mare gaat dat men in Wijk aan Zee van plan is in het kader van de brexit een nationale uitzwaaidag te organiseren op het strand. Dit hebben ze uitgesteld tot eind januari.

Volgens Adam moeten de Tata Steel bedrijven in Groot-Brittannië en Nederland juist meer samenwerken om hiermee kosten te besparen en kennis en ervaring te delen op het gebied onderzoek, ontwikkeling en IT. Klanten moet volgens hem stabiliteit worden geboden omdat 60% van de klanten producten afneemt van fabrieken in beide landen.

Clash op het schaakbord tussen Britten en Hollanders

Van samenwerken zal voorlopig niets komen omdat iedereen moet vechten voor behoud van eigen baan. De vakbonden en werknemers in Nederland zullen aanvoeren dat de Nederlandse activiteiten al jarenlang winstgevend zijn en die in Groot-Brittannië verlieslatend. Dan mag de werkgelegenheid in IJmuiden niet onnodig worden verminderd. In IJmuiden en Wijk aan Zee zijn ze de voortdurende problemen aan de overkant van het water meer dan zat omdat men hiervoor niet langer wil opdraaien. Dit leidt al vanaf de overname door Corus tot grote spanningen. Adam spreekt in het FD van een ‘mythe’ dat IJmuiden de rekening betaalt. ‘Deze locatie heeft nog nooit een gulden of een euro betaald om de verliezen in het Verenigd Koninkrijk af te dekken’.

De Britten daarentegen zijn het ook meer dan zat. Er is al vele malen gereorganiseerd met veel verlies van banen, bedrijfsonderdelen zijn verkocht, locaties zijn gesloten, de pensioenregelingen zijn aangepast, het gehele bedrijf in Groot-Brittannië heeft te koop gestaan of wilde men sluiten en de fusie is mislukt. Daarnaast zijn er door Ratan Tata twee jaar geleden toezeggingen gedaan om in tien jaar in totaal een miljard te investeren in de Britse staalfabrieken. Volgens de Britten veel te weinig gelet op de grote achterstanden.

In het oog van de storm, 1500 overtollige banen in Nederland

Wijk aan Zee en IJmuiden liggen de komende maanden in het oog van de storm. Het was toch al moeilijk omdat sommigen het gevoel hadden dat gekozen moest worden tussen werken bij Tata Steel of gezondheid. Als nu ook een deel van de werkgelegenheid bij Tata Steel wegvalt dan is dit extra slecht nieuws, ook voor het toeristendorp. Hou de weerberichten de komende dagen en weken maar goed in de gaten.

(RTLZ meldde vanavond (18/11)  dat het om 3000 banen in Europa zou gaan waarvan de helft in Nederland. Dit zou volgens RTLZ reeds bevestigd zijn door een bron binnen Tata Steel. Officiële bevestiging nog niet gepubliceerd, eerst moet iedereen worden ingelicht.  Tweederde van dit aantal gaat over kantoorfuncties. Op Teletekst verscheen vanavond ook onderstaand bericht.)

Tata Steel Chess Tournament

In januari zullen we waarschijnlijk horen of en in welke mate het Tata Steel Chess Tournament geraakt zal worden door de gewenste kostenbesparingen. Tussen stoppen en onveranderd doorgaan liggen vele opties. Naast kostenbesparing is co-sponsoring hier mogelijk een van.

De Masters 2020 zijn bekend en volgende week worden de Challengers bekend gemaakt. Er komt maar één buitenlocatie in 2020 en dat wordt Eindhoven.

Misschien komt u Henrik Adam nog tegen bij de opening in IJmuiden of op het toernooi in Wijk aan Zee? Het toernooi blijft een mooi charmeoffensief!

Tata Steel Chess India

Deze week start het zeer sterk bezette Tata Steel Chess India (Rapid & Blitz) in de National Library of India in Kolkata. Het is het eerste Grand Chess Tour evenement in Azië! Met Carlsen, Nakamura, Liren, Aronian, So, Nepomniachtchi, Giri, Anand, Gujrathi en Harikrishna een geweldige bezetting. Het prijzenfonds is $150.000. Een aantal van hen, waaronder de wereldkampioen en een oud-wereldkampioen, zien we terug in Wijk aan Zee in januari.

Wordt vervolgd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.